ČR - Inflaci v listopadu zrychlily potraviny

Zprávy z finančních trhů, 9. 12. 2016 10:26

Inflace – listopad

Inflace v listopadu zrychlila na 1,5 % r/r (0,8 % v říjnu), což je nejvyšší úroveň od června 2013.
Zrychlování inflace na konci roku je očekávané, ale konečný výsledek byl opět vyšší než odhady (1,3 %).

Vůči říjnu spotřebitelské ceny v průměru vzrostly o 0,3 % m/m a podle očekávání to bylo kvůli cenám potravin (2,1 % m/m), které rostly ve více složkách (mléčné výrobky, zelenina, ovoce). Razantní růst cen potravin také stál za zrychlením meziroční inflace, protože před rokem ceny potravin poklesly.
Ceny potraviny předchozí 2 roky inflaci utlumovaly (měly negativní příspěvek), letos v listopadu se meziročně naopak překlopily do růstu (+1,6 % r/r vs. -1,2 % r/r v říjnu). Vývoj cen potravin stál z větší části (0,5 p.b. z nárůstu o 0,7 p.b.) za zrychlením inflace v listopadu.
Tento vliv doplnily s mírným růstem pohonné hmoty (0,5 % m/m), které opět kvůli bazickému efektu (vloni benzín zlevňoval) celkovou inflaci zrychlily o další 1 desetinku.

Inflace by měla dál zrychlovat kvůli bazickému efektu, když plně vypadne efekt levnějšího benzínu a potravin a naopak inflaci začnou tyto položky zvyšovat.
Současně s tím zrychluje i jádrová inflace (bez potravin a pohonných hmot) jako odraz silné domácí poptávky.
Na začátku příštího roku by se inflace měla dostat ke 2 %, v létě pak i nad 2 %. ČNB se začínají naplňovat podmínky (zrychlení inflace, nominální růst mezd) pro opuštění kurzového režimu.
Na druhou stranu snadný odchod z režimu slabé koruny ztěžuje rozhodnutí ECB protáhnout QE do konce roku 2017.
Změnu postoje ČNB zatím nečekáme, nastavení měnové politiky (kurz 27 CZK/EUR, sazby 0,05 %) by mělo zůstat beze změny alespoň do poloviny příštího roku.

 


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services