Prah v zelných číslech

Zprávy z finančních trhů, 27. 10. 2016 17:00
Přestože dnešní vývoj na vyspělých trzích byl spíše záporný, pražská burza dokázala odolat sentimentu a částečně korigovala včerejší pokles.

Včerejší pokles indexu PX o 1,59% byl nejvýraznější od začátku srpna a jednalo se o zaslouženou krátkodobou korekci překoupeného domácího trhu.
Přestože sentiment dnes nebyl nijak příznivý (DAX po většinu dne v záporu, mírný pokles i na openu v USA), poklesy na domácím trhu se nerozšířily a index PX dokázal částečně korigovat včerejší pokles a připsal si 0,68 %.
Podporou byl vývoj v bankovním sektoru, který jako jeden z mála výrazněji posiloval i v Evropě. Částečné uklidnění investorům přinesly v pro titul hektické době výsledky Deustche Bank, zlepšení ziskovosti vykázala Barclays.
Erste se za daných podmínek posunula o 1,7% na 785,70 Kč, což je nejvyšší závěrečná hodnota od konce února 2014! Včerejší výrazný propad korigovala Komerční banka, která se dokázala vrátit nad hranici 900 Kč (+1,89%). Plusové body do indexu nakonec přidal i ČEZ, který sice v úvodu dnes ztrácel a obchodoval se pod hranicí 460 Kč, své ztráty však postupně smazal a zavíral se ziskem 0,56%.
U akcií Philip Morris je již několikátý den v řadě zvýšený objem obchodů (dnes 72 mil. Kč) a je patrná prodejní aktivita.
Titul oslabil čtvrtý den v řadě, dnes o 0,52% a přibližuje se hranici 12 tis.
Kč.
U akcií O2 dnes převažovaly obavy o možné vyřazení z indexu MSCI nad tučnou dividendou, které vedení potvrdilo v úterý při výsledcích.
Titul oslabil o 3,1% na 224 Kč.
Celkový objem obchodů na pražské burze dosáhnul 709 mil. Kč, k hranici 200 mil. Kč se přiblížila Erste Group a Moneta.


David Brzek, makléř, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services