Výnosy dlouhodobých státních dluhopisů ČR na nových historických minimech

Zprávy z finančních trhů, 29. 8. 2016 11:00

Výnosy státních dluhopisů ČR na dlouhých splatnostech se posunuly v uplynulých dnech na nová historická minima pod vlivem vnějšího prostředí a omezené emisní aktivitě ze strany MF ČR.
Výnos 10letého státního dluhopisu ČR na středové ceně se tak dostal mírně pod úroveň 0,25%.
Při porovnání vývoje 10letého výnosu ĆR a SRN za poslední rok (i déle)je vidět, že český výnos se po dlouhou dobu neobchodoval s žádnou nebo relativně malou prémii či dokonce s nižším výnosem, přestože rating německého státu je  AAA.
Od druhé poloviny března tedy došlo ke zreálnění situace a směr vývoje českého a německého 10letého státního dluhopisu se krátkodobě rozešly.
Zatímco 10letý výnos ČR částečně korigoval předchozí poklesy, výnos bundu dále klesal. Především turbulence na finančních trzích v červnu umocněné Brexitem poslaly výnos německého bundu, který sloužil jako bezpečný přístav, poprvé v historii do záporu a to téměř k -0,20%.
V té době se naopak nůžky mezi výnosem dluhopisu ČR a SRN rozevřely příliš a nyní se uzavírají tím, že německý výnos stoupl z historických minim a naopak český postupně prohlubuje minima.


 



Porovnání vývoje výnosu státních 10letých dluhopisů ČR x SRN, zdroj: Bloomberg


Ve střední části výnosové křivky ČR se historická minima prozatím pouze dorovnávají.
Poptávaný je i krátký konec výnosové křivky, který silné nákupy především zahraničních investorů stlačily hlouběji do negativního teritoria.  Nicméně ještě výraznější záporné výnosy na krátkém konci výnosové křivky jsme mohli vidět v prosinci 2015.



Aktuální výnosová křivka státních dluhopisů ČR, zdroj: Bloomberg


Josef Dudek, makléř, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services