Zlato před daty na důležité křižovatce

Zprávy z finančních trhů, 29. 7. 2016 14:21

Aktuálně: Zlato dnes drobně klesá vůči závěru čtvrtečního obchodování na 1334 USD za trojskou unci  a vyčkáváním na zprávu amerického HDP a Indexu zaměstnaneckých nákladů (14.30 SEČ, viz níže).

Trh obecně pokračuje v silném růstovém trendu tohoto roku, který značně akceleroval v červnu.
Nečekaně slabší data amerického trhu práce a aktivity služeb následovalo zlomové rozhodnutí referenda Velké Británie vystoupit z EU.
Obavy z vývoje americké ale taky světové ekonomiky a celé EU odkládá zvyšování hlavní úrokové sazby Fedu minimálně na září.
Zlato se právě na podkladě klíčových změn Evropy a růstu obav a nejistoty odpoutalo od dolaru a spurtovalo výše.
Obchodování v květnu a červnu je názornou ukázkou citlivosti zlata na fundamentální zprávy a jejich změny.
Mnoho na tom nezměnilo ani opětovné posílení růstu trhu práce a aktivity služeb na solidní úroveň.

Trh zatím obecně potvrzuje klíčové podpory a tím taky platnost prudkého růstového trendu masivní korekce tohoto roku (jež od prosincových minim bez větší korekce dosahuje až 30 %!)  kvůli mezinárodním makroekonomickým a finančním nejistotám včetně volatility akciových indexů s hrozbou přenosu slabosti přes sektory citlivých na poptávku a měnový kurs na americkou ekonomiku a monetární politiku.

 

Makroekonomická data USA dnes: HDP USA ve druhém čtvrletí by měly potvrdit zrychlení růstu ve srovnání s prvním kvartálem díky akceleraci růstu spotřeby domácností, investice firem a export ale budou patrně nadále slabé.
Růst HDP se v průměru pohybuje na dráze expanze posledních let 2,0 – 2,5 %.
Index zaměstnaneckých nákladů (ECI) USA má ve druhém kvartále potvrdit mírně rychlejší růst mezd. Červencový barometr Chicaga má oslabit, přesto zůstat solidní, což platí i pro růst tamní regionální ekonomické aktivity.

 

Technický pohled a výhled:  Hlavní podpory leží na 1300 – 1309, 1270 – 1279, 1248 a 1184 – 1205.
Naopak tvrdým oříškem, jehož rozlousknutí případně vyztužení může leccos napovědět je aktuální obchodovaná rezistence 1335, jejíž potvrzené překonání by trh posunovalo směr cíl 1392.

 

Fundamentální pohled a výhled: Centrální banka USA, zejména kvůli dlouhodobým nebezpečím nepřirozeně nízkého tržního ocenění rizika (úrokových sazeb) a stability finančních trhů s podporou dlouhodobě solidního růstového vývoje ekonomiky (hlavně domácích sektorů včetně trhu práce), dlouhodobě plní svoji dlouhodobou strategii a cíl - vracet monetární politiku k normálu a stabilizovat finanční trhy v podobě redukce ultraexpanzivní monetární politiky vyššími úrokovými sazbami. Nebezpečí vývoje Evropy a zpomalení růstu čínské a světové ekonomiky a přenosu na hospodářství USA včetně nepříznivého dopadu silného dolaru (viz trvalejší slabost průmyslu, exportu a investic) a odkladu zvyšování dolarových úrokových sazeb ale přináší novou nejistotu míry platnosti tohoto očekávání, což ještě může být pro zlato příznivé.
Teprve data americké ekonomiky ale potvrdí, jak moc bude růst hospodářství zasažen.
Zatím  však první indikace sentimentu z Evropy po brexitu naznačují jen menší oslabení růstu ekonomiky.
Potvrdí-li se tento vývoj, zmizí jediná klíčová opora zlata strach a zlato pravděpodobně rychle a silně propadne.

 

Celkový pohled a výhled: Zlato stále zůstává silné díky stínu  obav z vývoje Evropy.
V širším pohledu ovšem trh dále čelí nepříznivým fundamentálním okolnostem, které mohou  silnější prodejní lavinou bez ohledu na dolar vrátit  trh zpět do dlouhodobého klesajícího trendu.
Pro udržení růstového trendu zlato potřebuje pokračování  trvající makroekonomickou a finanční nejistotu a nestabilitu alespoň ze zahraničí.

Solidní růst americké ekonomiky a zvyšování hlavní dolarové úrokové sazby jsou dominantní důvody dlouhodobě klesajícího trendu zlata, více než s tím většinou spojené dlouhodobé posilování dolaru.
Dlouhodobý klesající trend trvá.
Hlavně nejistý vývoj EU, čínské a světové ekonomiky a ovlivnění americké ekonomiky a výhledu monetární politiky do jejich vyjasnění ale zlatu pomáhají.

 

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Zdroj:    HighSky
Partners Financial Services