S&P 500: Dobrá firemní data + optimistický Fed = růst k rekordu

Zprávy z finančních trhů, 28. 7. 2016 13:24

Aktuálně: Zářijový kontrakt S&P 500 dnes stagnuje vůči středečnímu závěru obchodování na 2159 v oblasti rekordních úrovní.
Trh v úvodu včerejšího obchodování zakolísal pod dojmem nepřesvědčivých dat Coca – Coly.
Ta ale tržbami a jejich sníženým výhledem kvůli slabosti Číny a Latinské Ameriky zklamala.
Naopak však po uzavření trhu oslnily opět tržbami a zisky nad očekáváním a jejich zvýšenými výhledy Amgen a Facebook.
Dobrá data reportoval i Comcast (silná aktivita služeb pro firmy a vysokorychlostního internetu), Northrop Grumman (opět zvýšený výhled díky expanzi vlády), Altria Group či Corning a vcelku i Boeing (nižší než očekávaná ztráta). Fed hlavní úr. sazbu z dlouhodobých minim nezměnil tak jak se čekalo, naznačil nicméně pokles krátkodobých rizik ekonomického výhledu, což umožňuje zvýšení hlavní úrokové sazby dost možná už na příštím zářijovém zasedání.
Dnešní data firem vykázala překonání očekávání v případě Bristol-Myers Squibb, naopak zklamal Ford Motor (nečekaně slabší prodeje aut v USA a Číně). Situace se nelepší podle ConocoPhillips v petrochemickém průmyslu, redukce investic a rozpočtu pokračuje.

 

Firemní data USA dnes: Amazon, Google

 

Technický pohled a výhled: Trh na základě příznivého mikro a makroekonomického a technického vývoje zapsal nové rekordní maximum. Čeká se na výběr zisků a potvrzení obnovení a přiblížení dlouhodobého růstového trendu na podporách 2133 případně 2110, 2074, 2033 a 2018.
Cíle by pak byly 2225, 2253, 2298 a 2310.

S&P 500 - Denní komentář

Fundamentální pohled: Domácí ekonomika včetně trhu práce solidně roste.
Na druhou stranu ale celkově ekonomika stále nepracuje na plný výkon a některé sektory vykazují trvalejší slabost.
Oslabení čínské ekonomiky a propad čínského akciového trhu ve spojení se silným dolarem a brexit vyvolávají obavy a nejistotu z oslabení poptávky po americkém zboží a službách a tedy globálního ek. růstu.
Trvalejší slabost tak vykazují americký export, průmysl a investice.
To vše zvyšuje nejistotu spotřebitelského a investičního sentimentu a oslabuje dosud solidní růst americké ekonomiky.

S&P 500 - Denní komentář

Fundamentální výhled: Důležitý pro vývoj S&P 500  indexu bude očekávaný vývoj ekonomiky.
Přes nejistoty spojené s růstem čínské ekonomiky a po brexitu i evropského hospodářství a celé světové ekonomiky a přenosem na domácí ekonomiku jsou pro trh momentálně stěžejní příznivý domácí makroekonomický vývoj a výhled potvrzovaný i firemními daty, což umožňuje návrat zpět do multiletého růstového trendu.

 

Dlouhodobý fundamentální pohled a výhled, Fed: V dlouhodobém pohledu trh těží ze solidních výhledů plynoucích z příznivého makroekonomického prostředí, vývoje a výhledu.
Americké hospodářství a trh práce dosud vykazuje stabilní solidní růst (existují také rizika optimismu reflektovaná i Fedem: slabost světové ekonomiky, příliš nízká inflace a nízké ceny ropy).

Na druhou stranu vyhlídku trhu vedle nebezpečí slábnutí světové ekonomiky snižuje očekávání pokračování zvyšování úr. sazeb centrální bankou a tím i zvýšení nákladů a omezení ziskovosti firem. Fed dle většiny členů FOMC zamýšlí zvyšování hlavní úr. sazby cca o 0,5 - 0,75 % letos a o necelé 1,0 % ročně až do roku 2018.
Centrální banka tak s obnovením zvyšování hlavní úr. sazby nebude čekat na určení předpokládaného dopadu slabosti ze zahraničí na domácí ekonomiku v příštích měsících a na moment konzistentního posílení růstu ekonomiky, data a souvislosti  ovšem v příštích měsících mohou ještě značně zamíchat časováním zvyšování úrokových sazeb příští rok.

Fed sice naznačuje pokračování redukce ultraexpanzivní monetární politiky (v podobě vyšších úrokových sazeb) a tím i podpory ekonomiky, to však trh zatím správně chápe jako omezení nebezpečí nízkého ocenění rizika, přizpůsobení lepší kondici hospodářství a vyplňování jeho produkčních mezer.
Převládá tak vize, že by trend monetární politiky dlouhodobě neměl poškodit ekonomickou aktivitu.

 

Josef Kvarda

Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Zdroj:    HighSky
Partners Financial Services