Jen před Fedem rotuje kolem hladin 105,1 – 105,4

Zprávy z finančních trhů, 27. 7. 2016 13:59

Aktuální pohled a výhled: Jen k dolaru slábne vůči konci úterního obchodování 0,8 % na 105,6.
Trh obchoduje blízko 1 a 1/2 letém minimu hlavně proto, že už od závěru loňského léta obava z oslabení růstu čínské a po brexitu i evropské ekonomiky hrozí oslabením růstu americké ekonomiky a redukce plánu zvyšování hlavní úrokové sazby Fedu.
Globální hrozby dlouhodobě vedou k zájmu o japonskou měnu, resp. k jejímu sílení.

 

Makroekonomická data USA dnes: Fed (20.00 SEČ) pravděpodobně nezmění hlavní úrokovou sazbu z dlouhodobých minim kvůli nejistotě z brexitu, domácí a světové ekonomiky.
Její zvýšení ale bude tématem na příštím zářijovém zasedání.

 

Technický pohled a výhled: Porušení průsečíku klíčových podpor kolem  111,6 stále udržuje soustavný tlak na silnější jen.
Dolar pro potvrzení obratu potřebuje přesvědčivě zdolat hladinu 105,1 – 105,4.
V opačném případě se bude zápolit o podporu 103,2.

USD/JPY, denní komentář

Fundamentální pohled a výhled:  Trh dlouhodobě zohledňuje hospodářské fundamenty, tedy diferenciál vývoje japonské a americké ekonomiky a tím i jejich monetárních politik.
Japonská ekonomika vykazuje nepřesvědčivý vývoj, sotva na hraně stagnace, těžce vybředává z dlouhodobých deflačních tlaků.  BoJ tak má důvody dále dlouhodobě razit dlouhodobou strategii zvýšit nízkou inflaci. Proto banka stále udržuje silnou ultraexpanzivní monetární politiku, to dlouhodobě oslabuje jen, což k růstu inflace pomáhá.
Naopak americké hospodářství solidně roste a vyplňuje produkční mezery a kapacity.
Fed tedy logicky signalizuje pokračování v normalizaci podmínek finančních trhů zvyšováním hlavní úrokové sazby k vyšší, a tím i standardnější úrovni letos i v příštích letech, což vedlo ke globálnímu posilování dolaru.  

Přenos ekonomické slabosti ze zahraničí (Čína, Evropa) na americké hospodářství spojené s nejistotou ale limitují, zpomalují a mohou odložit zvyšování hlavní úrokové sazby a narušit posilování dolaru.
Hrozící citelnější zpomalení růstu čínské a evropské ekonomiky v kombinaci dopadu silného  dolaru oslabuje americký export, průmyslovou aktivitu a investice,  zvyšuje nejistotu ekonomických subjektů a tím i jejich ochotu spotřebovávat a investovat a zpomaluje růst světové a americké ekonomiky.
Nejistoty tak zůstávají i přes potvrzenou sílu domácí americké ekonomiky a tendenci k vyšší úrokové sazbě, tedy pilíře dlouhodobého posilování dolaru.
Dopad na americkou ekonomiku zevidují další ekonomická data.
Tyto aspekty budou v příštích týdnech nadále trh dominantně ovlivňovat.

USD/JPY, denní komentář

Celkový pohled a výhled: Trh stále čeká na vyhodnocení dopadu nejistot světové ekonomiky, což posiluje jen, na druhou stranu momentální fundamentální vývoj (ve shodě s dlouhodobými tendencemi ekonomiky a monetárních politik) stále směřuje ve prospěch dolaru.

 

Josef Kvarda

Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Zdroj:    HighSky
Partners Financial Services