Cena elektřiny vzrostla

Zprávy z finančních trhů, 30. 5. 2016 14:47

Kladno 30. 5. 2016

Cena silové elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno ve 21. týdnu vzrostla, zemní plyn v maloodběru zlevnil, ve velkoodběru byl zaznamenán růst.
Během uplynulého týdne bylo na energetickém trhu ČMKBK uzavřeno 335 kontraktů na dodávku 443,1 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 217,6 milionu korun.

Cena ročního kontraktu silové elektřiny v nízkém napětí se proti předchozímu týdnu zvýšila o 6,2 % s uzavíracím kurzem 720 Kč/MWh.

U zemního plynu se v tomto týdnu obchodovaly výhradně dvouleté kontrakty.
Cena proti předchozímu obchodování těchto kontraktů (počátek května) klesla v režimu maloodběr o 0,9 % na 428 Kč/MWh, v režimu velkoodběr naopak vzrostla o 1,6 % na 437 Kč/MWh.

Z nedávno uzavřených kontraktů lze zmínit nákup elektrické energie a plynu pro město Příbor a jeho příspěvkové organizace na období od ledna 2017 do prosince 2018 prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy Kladno.

„Nákupy energií přímo na energetické burze evidentně oslovují města a obce bez ohledu na jejich velikost či počet obyvatel. Jsme rádi, že i menší města a obce chápou výhody nákupu přes komoditní burzu a dosahují tak úspor v rozpočtu,“ uvádí tiskový mluvčí kladenské burzy Martin Soukup. 


Zdroj:    FinExpert.cz
Partners Financial Services