ČR - ČNB zvažuje další oslabení koruny

Dnešní zasedání bankovní rady České národní banky přineslo jedno překvapení.
Na jednu stranu podle očekávání úrokové sazby zůstaly beze změny na faktické nule (0,05 %), současně ČNB opět lehce odsunula konec režimu oslabování koruny (27 CZK/EUR) na „polovinu roku 2017“ (dosud „v průběhu prvního pololetí roku 2017“). Velmi nečekaně se v prohlášení objevilo, že ČNB je připravena hlouběji oslabit korunu, pokud dojde k poklesu inflačního očekávání, což má být nižší růst mezd. 

V nové makroekonomické prognóze se opakuje známý vývoj posledních 3 let, kdy se nenaplňuje inflační výhled a ČNB ho opět snižuje.
Centrální banka letos očekává nižší ekonomický růst, hlavně kvůli propadu vládních investic při nižším čerpání fondů EU.
Příští rok by růst měl být přes 3 %.

 

Prognóza

CPI

HDP

3M PRIBOR – průměr

 

2Q/17

3Q/17

2016

2017

2016

2017

květen 2016

1,8 %

2,2 %

2,3 %

3,4 %

0,3%

0,8%

únor 2016

2,1 %

2,2 %

2,7 %

3,0 %

0,3%

0,9%

Zdroj: ČNB 

 

Nižší inflační vývoj má očekávaný dopad na kurzový závazek, který ČNB opět prodloužila.
Nově vidí konec až v polovině roku 2017 (dosud „během první poloviny roku 2017“). Za slabší inflací ČNB hlavně spatřuje vnější nákladové šoky (levná ropa, komodity, potraviny), které by měly působit i během letošního roku.
Následně centrální banka opakuje, že přetrvává potřeba měnového uvolnění „přinejmenším v dosavadním rozsahu“, tedy naznačuje, že by mohlo dojít k dalšímu uvolnění.
To potvrzuje poznámka, že se ČNB zaměří na to, zda nedochází k přelivu do ostatních cen a tedy i poklesu inflačního očekávání, což je z perspektivy ČNB hlavně nominální vývoj mezd. Pokud by k tomu mělo docházet, je ČNB připravena znova oslabit korunu.
Stejně jako předchozí dvě zasedání i v květnu bankovní rada diskutovala „možnost zavedení záporných úrokových sazeb“. 

ČNB nečekaně po roce vytahuje hrozbu dalšího oslabení koruny.
Argumenty proč k tomu přistoupit se nyní hledají ještě hůře než před 3 roky.
Centrální banka jako by snižovala váhu toho, v jakém stavu je česká ekonomika, kdy nezaměstnanost je na jedné z nejnižších úrovní v historii a spotřebitelská poptávka vykazuje vysokou dynamiku.
Současně ČNB jako by se nepoučila z oslabení koruny v listopadu 2013, které se nakonec do inflace téměř nepromítlo.
Navíc udržet korunu na úrovni 27 CZK/EUR stojí ČNB v posledních měsících velké úsilí, za 9 měsíců v intervencích utratila téměř 330 mld. korun, následně obrana slabší úrovně (29-30 CZK/EUR) by měla být ještě nákladnější. 

Úvahy o slabší koruně, podobně jako zavedení záporných sazeb, spíše vyznívají jako pokus o slovní intervence proti koruně při obraně hranice 27 CZK/EUR.
Testovací balónek v podobě „diskuze o záporných sazbách“ moc nezabral, tak přichází balónek „diskuze o oslabení koruny“.
Ani u jednoho kroku (negativní sazby, oslabení koruny) přitom nebyl guvernér Singer uvést nějaké bližší detaily. 

Nadále očekáváme, že ČNB současný režim – nulové sazby a intervenční hladina 27 CZK/EUR – vydrží do roku 2017.
V delším horizontu mohou přinést změnu postoje personální obměny v 7člené bankovní radě (2 členové v červnu 2016 a 2 členové v únoru 2017). Reakce trhu na zasedání ČNB byla nulová.
Koruna k euru se dál klidně držela kolem 27,03 CZK/EUR.


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services