ČR - Inflace v lednu podle očekávání zrychlila

Zprávy z finančních trhů, 12. 2. 2016 10:37

Inflace – leden

Inflace na začátku letošního roku podle očekávání zrychlila na 0,6 % r/r z 0,1 % v prosinci. Za zrychlením inflace stálo především bazický efekt, tedy že se ceny pohonných hmot a potravin srovnávaly s nižšími cenami na začátku loňského roku.

 Meziměsíčně spotřebitelské ceny v průměru vzrostly o 0,6 %, tento nárůst z velké části tvořil nárůst cen potravin (+1,4 % m/m; příspěvek k m/m růstu 0,3 procentního bodu) a alkoholických nápojů (+2,6 % m/m; příspěvek 0,2 p.b). Bez překvapení byl již šest měsíců trvající pokles cen pohonných hmot (-3,7 %), průměrné ceny benzínu (28,0 Kč/l) a nafty (27,3 Kč/l) jsou nejnižší od podzimu 2009.
Pokračující pokles cen ropy a posílení koruny k dolaru naznačují, že v únoru lze čekat další výrazný pokles, ale konečný dopad na inflaci se může snížit.
Na přelomu roku 2014/2015 také došlo k výraznému propadu cen pohonných hmot, proto letošní ceny se srovnávají se sníženou úrovní loňského ledna a i když došlo k dalšímu poklesu cen pohonných hmot, tak negativní příspěvek cen v dopravě k celkové inflaci se snížil na polovinu (na -0,2 p.b.).

Začátek roku obvykle provází úpravy řady ceníků, ale letos, podobně jako vloni, došlo jenom k minimálním změnám. Mírně vzrostla konečná cena elektřiny pro domácnost (+1,2 %) a také vodného (+3,3 %), naopak mírně klesla cena plynu (-0,5 %) a tepla (-0,5 %).

 Na začátku letošního roku inflace by měla dál zůstat utlumena (kolem 0,7-1,0 %) a postupně se zvýšit do pásma 1,5-2,0% na konci roku.
Jádrová inflace bez cen potravin a pohonných hmot je poslední rok relativně stabilní na úrovni 1 % a při oslabení vlivu těchto dvou položek, dojde i ke zrychlení celkové inflace.
Krátkodobou nejistotou zůstává cena ropy.
Průměrnou inflaci pro letošní rok očekáváme 0,8%. (vloni 0,3%).

 Očekáváme, že ČNB nebude na zrychlení celkové inflace reagovat.
V současné diskuzi o zavedení záporných sazeb není pro ČNB rozhodující vývoj domácí inflace, ale další kroky ECB.
Pokud k zavedení záporných sazeb nedojde, tak očekáváme, že současný režim měnové politiky (27+ CZK/EUR, sazby 0,05 %) bude pokračovat hluboko do roku 2017.


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services