Ropa – oslabena vedena hlavně burzami a USD

 

Aktuální vývoj:  Březnový futures kontrakt ropy WTI dnes klesá 1,6 % vůči závěru pondělního obchodování na 29,6.
V porovnání s prudkými výkyvy posledních týdnů však jednoprocentní změna na tomto trhu znamená jen slabou konsolidaci. Trh je momentálně ve svěráku slabosti akciových trhů, které signalizují menší ekonomickou aktivitu a tím i poptávku po ropě a taky slábnoucího dolaru.
Levnější dolar samozřejmě ropu jakožto i jiné dolarově denominované komodity oslabuje.
Cena ropy je celkově stále technicky i fundamentálně výrazně pod klesajícím tlakem kvůli převisu nabídky ropy nad její poptávkou a silnému dolaru a momentální korekci akciových trhů.

 

Technický pohled: Dlouhodobý klesající trend začátkem ledna dokonce propadl pod klíčovou dlouhodobou podpůrnou zónu v okolí 32,9.
Zóna ale zdaleka není pokořena, což potvrdil astronomický procentní růst v závěru ledna zpět do zóny spojený s výběrem zisků.
Současný revers (který se průběžně potvrzuje) ale signalizuje další tlak na podpory 26,7 – 27,8, jejichž proražení by potvrdilo pokračování klesajícího trendu s podporami 25,3, 22,5 případně 16,7 (minimum z roku 2001) a 10,6 (minimum z roku 1998).

Pro odvrácení klesajícího tlaku a otevření významnější konsolidace trh potřebuje návrat nad 31,1 – 34,8.
Další rezistence pak tvoří 37,5 – 39,8, 42,6 - 44,6, 46,0, 49,2, 51,0 a 52,3.
Teprve nad touto oblastí by trh naznačoval obrat dlouhodobého trendu a mohl by se odrazit k prudkým růstům k rezistencím 58,6, 59,9, 61,9 a 63,5 (eventuální růst nad tyto úrovně by pak zacílil 69,5, 76,6 a 90,0).

Ropa, denní komentář

Fundamentální pohled: Převis nabídky nad poptávkou, který ve druhém pololetí způsobil propad ceny ropy, je způsoben hlavně nabídkovou stranou.
Světový trh začal čerpat více ropy z USA.
Toto akcelerovala  taky neschopnost  OPECu změnit svou produkční a kvótovou politiku.
OPEC tak dosud prosazuje cíl udržet své tržní podíly namísto uměle snižovat objem produkce ropy z maxim a tak stabilizovat cenu.
Také se tolik nenaplnila nebezpečí hrozby omezení nabídky ropy s vyhrocením napětí v Iráku a pokračující nestabilita na Ukrajině.
Poptávka po ropě se vyvíjí nejednoznačně, je tažena solidním ekonomickým růstem USA, kterou ale vyvažuje slabost jiných hospodářských center: Evropy, Japonska, Číny.
K poklesu ceny dlouhodobě vede též globální apreciace dolaru.

Ropa, denní komentář

Výhled: Fundamentální výhled je zatím pro ropu smíšený.
Převis nabídky, která není tolik citlivá na pokles ceny ropy a již navíc může významně navýšit Írán po očekávaném uvolnění sankcí na vývoz ropy, nad poptávkou ropy zřejmě bude dlouhodobější jev, což udržuje ropu pod tlakem. Z hlediska poptávky po ropě vývoj světové ekonomiky je smíšený, růst HDP USA a eurozóny může posílit, čínská ekonomika naopak zpomaluje růst.
Propad ropných cen z minulosti ale časem může poptávce po ropě a světovému hospodářství dát růstový impuls vzhledem k redukci nákladů na energie, suroviny a paliva a tím i k posílení růstu spotřeby a investic.
Zatím se tento efekt ale překvapivě příliš neprojevuje, možná proto, že nižší náklady, a tím i větší úspory, ekonomických subjektů neposilují spotřebu a míra úspor tak trvaleji roste.

 

Dolar už je na klíčových paritách vůči světovým měnám blízko dlouhodobých rezistencí.
Na druhou stranu současný technický trend a momentální i dlouhodobé fundamentální aspekty hlavně monetárních politik Fedu a ECB naznačují možnost posilování dolaru, což vytváří klesající tlak na cenu ropy. 

 

Právě vývoje poptávky a dolaru mohou být pro směr ceny ropy rozhodujícími a klíčovými proměnnými, teprve případné oživení poptávky po ropě a/nebo pokles dolaru by mohly přinést změnu dlouhodobého trendu podpořené návratem ceny do oblasti 41,6 – 51,0, na což ale zatím trh marně čeká.

 

Josef Kvarda

Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Zdroj:    HighSky
Partners Financial Services