USA: Data z trhu práce - rozšířený komentář

Počet vytvořených pracovních míst 151 000 (minulý měsíc po revizi 262 000, čekalo se 190 000), míra nezaměstnanosti 4,9% (minule 5,0%, čekalo se 5,0%)

Nejsledovanější z parametrů trhu práce – počet vytvořených pracovních míst – zaostal za očekáváním, navíc byly směrem dolů revidovány i údaje za prosinec.
Bezprostřední reakce trhů proto byla spíše negativní (nejzřetelněji pokles futures na akciové indexy). Dat o vývoji trhu práce však vyšlo více a ostatní byla spíše pozitivní – další pokles míry nezaměstnanosti, růst míry participace, nečekaně silný růst hodinových příjmů, vyšší počet odpracovaných hodin.
Především další pokles míry nezaměstnanosti by mohl podpořit jestřáby v FOMC a zvyšuje tedy pravděpodobnost dalšího růstu úrokových sazeb.
To se projevilo posílením dolaru (po kratičkém, oslabení v bezprostřední reakci) a růstem výnosů dluhopisů.
Z hlediska výkonnosti ekonomiky nemusí zpomalení počtu růstu pracovních míst znamenat nic zásadního – jde o celkem dost kolísavý parametr, takže jeden slabší měsíc, navíc po řadě velmi silných měsíců, nemusí nic znamenat. 151 000 vytvořených pracovních míst je navíc slabších jen relativně a za dramatický nelze pokládat ani rozdíl proti očekávání.
V reakci trhu nakonec patrně převládne interpretace přes více jestřábí Fed kvůli nižší míře nezaměstnanosti, především proto, že očekávání růstu sazeb kleslo až příliš (žádné zvýšení letos). To by mělo pomoci dolaru (opět obzvlášť po propadu v posledních dnech) a také posunout nahoru výnosy (ty byly hodně nízko).


Pro akcie jsou dnešní data spíše negativní – vyšší pravděpodobnost růstu sazeb v mixu s rizikem zpomalení trhu práce v reakci na obecně slabší ekonomiku - a příliš je nemusí potěšit ani rychlejší růst mezd, protože spotřebitelé jsou aktuálně spíše opatrnější.
Hrozí, že vyšší příjmy spíše ušetří, než utratí.
Sentiment na akciovém trhu je obecně negativní a je vysoce pravděpodobné, že ho dnešní data neotočí, spíše poněkud posílí.


David Lamač, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services