USA - Tvorba pracovních míst zpomalila, ale mzdy rostou a nezaměstnanost opět klesla

Změna počtu zaměstnaných (nonfarm payrolls) – leden 2016

 

skutečnost:

151 000

očekávání:

190 000

předchozí:

262 000 (revize z 292 000)

 

Poslední dny panovaly obavy, zda lednová data z trhu práce také neukáží na slabost americké ekonomiky, ovšem samotné výsledky tyto obavy nenaplnily.
Tvorba pracovních sice zpomalila, ale trh stále zůstává v dobé kondici. Na druhou stranu se ještě více rozevřely nůžky mezi tím, co naznačují data o zaměstnanosti a co ukazují všechny ostatní ukazatele z ekonomiky. 

V lednu v americké ekonomice vzniklo 151 tis. pracovních míst, což bylo mírně pod očekáváním (190 tis.) a také pod průměrem za posledních 12M (214 tis.). Celkové vyznění nemění ani revize za předchozí měsíce – za prosinec a listopad kumulativně snížen přírůstek o 2 tis.
Z hlediska oborů pracovní místa vznikala hlavně ve službách (118 tis), kde překvapilo vysoké číslo v maloobchodě (+58 tis.). Dál pokračuje nabírání pracovníků ve stavebnictví (+18 tis.), ale největším překvapením je silné nabírání v průmyslu (+29 tis.), což je 3leté maximum a jeden z nejlepších výsledků v současném ekonomickém cyklu.
Přitom všechny regionální i celonárodní indexy z průmyslu ukazovaly velké zhoršení situace a největší propouštění od roku 2009. 

Míra nezaměstnanosti klesla na 8leté minimum 4,9 %, když předchozí 3 měsíce stagnovala na 5,0 %.
Lehce pozitivní zprávou je mírný nárůst míry participace (o 1 desetinu na 62,7 %), který naznačuje návrat dlouhodobě nezaměstnaných zpět na trh práce, a tedy i do statistik trhu práce. 

Pro Fed je zajímavou zprávou, že pozvolna ale zřetelně se začíná zrychlovat růst mezd (+0,5 % m/m; 2,5 % r/r). Současný inflační vývoj je utlumený kvůli propadu cen komodit (ropa), ale u ostatních položek a hlavně u mezd jako indikátoru dalších inflačních tlaků už Fed nemůže argumentovat, že nedochází ke změně.
Peněžní a dluhopisové trhy zvyšování sazeb v první polovině roku vidí téměř jako vyloučený krok (šance 10-25 %), ale i případné zvýšení na konci roku je vnímáno jako hodně nejisté (šance 50 %). Lednová data z trhu práce nepřináší zásadní obrat, ale kvůli růstu mezd se může zastavit pokles šancí na to, zda Fed bude letos zvedat sazby. 

Reakce finančních trhů byla smíšená.
Evropské akcie (Euro-Stoxx 50) vzrostly o 1,5 % po předchozím mírném poklesu.
Americké akcie (S&P 500) naopak otevřely s mírnou ztrátou do 0,5 %.
Dolar k euro posílil téměř o 1 % na 1,111 USD/EUR.
Výnosy dluhopisů mírně vzrostly, v případě 2letého dluhopisu o 5bb na 0,75 %.
Cena zlata propadla o 15 dolarů na 1 145 USD.


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services