Ropa: Trh čeká na zasedání OPECu

Zprávy z finančních trhů, 1. 12. 2015 14:58

Aktuální vývoj:  Lednový futures kontrakt ropy WTI dnes roste 0,2 % d/d na 41,8.
Trh během listopadu obchoduje pod kvartálním konsolidačním pásmem a je zranitelný k dalším poklesům zvlášť před zasedáním OPECu 4. prosince, které by mělo potvrdit letošní politiku organizace.
OPEC před rokem podpořil cíl udržet své tržní podíly namísto uměle snižovat produkce a tak zvyšovat cenu.
Není ale nouze o spekulace o změně politiky OPECu.
Saúdská Arábie, lídr sdružení, resp. její vláda např. koncem listopadu oznámila, že je připravena spolupracovat se zeměmi OPECu i mimo OPEC k dosažení tržní stability.
Je však otázkou, nakolik komentáře znamenají změnu postoje země.
Do zasedání OPECU se trh zřejmě neodváží k velkým změnám a bude čekat na výstupy summitu.

 

Data dnes: Trh dnes může zakolísat v 16.00 SEČ, kdy bude zveřejněn listopadový Index ISM zpracovatelského průmyslu.
Trh čeká posílení indexu a tím i růstu aktivity průmyslu, ten by přesto zůstal malý.
Slabost aktivity průmyslu trvá.  

 

Technický pohled: V případě poklesu pod 40,3 by se potvrdilo obnovení dlouhodobého klesajícího trendu s aktualizací podpor 37,7, 36,4 s expozicí dlouhodobých podpor 32,3 - 32,8 (minimum z 2008), případně 16,7 (minimum z 2001). Pro odvrácení klesajícího tlaku trh potřebuje návrat do klíčového pásma 42,4 – 50,9.
Nad touto oblastí by trh prokazoval obrat dlouhodobého trendu a odrazit se k prudkým růstům s možným pokusem o zdolání rezistencí 53,6, 59,9, 61,8 a 63,6 (eventuální růst nad tyto úrovně by pak zacílil nic menšího než 76,6 a 90,0).

 

Fundamentální pohled: Převis nabídky nad poptávkou, který ve druhém pololetí způsobil propad ceny ropy, je způsoben hlavně nabídkovou stranou.
Světový trh začal čerpat více ropy z USA.
Toto akcelerovalo poslední a možná nejdůležitější rozhodnutí OPECu od světové finanční krize 2008 nesnížit objem produkce ropy z maxim a tedy uměle nestabilizovat cenu.
Také se tolik nenaplnila nebezpečí hrozby omezení nabídky ropy s vyhrocením napětí v Iráku a pokračující nestabilita na Ukrajině.
Poptávka po ropě se vyvíjí nejednoznačně, je tažena solidním ekonomickým růstem USA, kterou ale vyvažuje slabost jiných hospodářských center: Evropy, Japonska, Číny.
K poklesu ceny dlouhodobě vede též globální apreciace dolaru.

 

Výhled: Fundamentální výhled je zatím pro ropu smíšený.
Převis nabídky, která není tolik citlivá na pokles ceny ropy a již navíc může významně navýšit Írán po očekávaném uvolnění sankcí na vývoz ropy, nad poptávkou ropy zřejmě bude dlouhodobější jev, což udržuje ropu pod tlakem. Z hlediska poptávky po ropě vývoj světové ekonomiky je smíšený, růst HDP USA a eurozóny může posílit, čínská ekonomika naopak zpomaluje růst.
Propad ropných cen z minulosti ale časem může poptávce po ropě a světovému hospodářství dát růstový impuls vzhledem k redukci nákladů na energie, suroviny a paliva a tím i k posílení růstu spotřeby a investic.
Zatím se tento efekt ale překvapivě příliš neprojevuje, možná proto, že nižší náklady, a tím i větší úspory, ekonomických subjektů neposilují spotřebu a míra úspor tak trvaleji roste.

Dolar už je na klíčových paritách vůči světovým měnám blízko dlouhodobých rezistencí.
Na druhou stranu současný technický trend a momentální i dlouhodobé fundamentální aspekty hlavně monetárních politik Fedu a ECB naznačují možnost posilování dolaru, což vytváří klesající tlak na cenu ropy. 

Právě vývoje poptávky a dolaru mohou být pro směr ceny ropy rozhodujícími a klíčovými proměnnými. Z technického pohledu pak bude klíčové, jak trh naloží s oblastí 42,4 – 50,9.

                                  

Josef Kvarda

Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Zdroj:    HighSky
Partners Financial Services