Euro bez odpovědi na silný pokles indexu Chicaga

Zprávy z finančních trhů, 30. 11. 2015 16:19

Euro k dolaru k nedělnímu závěru obchodování roste 0,2 % na 1,057, když část malé ztráty přichází v reakci na listopadový Firemní barometr Chicaga, který nečekaně propadl zpět do pásma recese, byť mírné.
Trh čekal pokles indexu a tím i růstu aktivity regionu, měl ale přesto zůstat solidní.
Data z regionů v posledních týdnech jsou stále slabá.

 

Trh ještě vstřebává několik značně příznivých informací pro dolar, tj. signál ještě expanzivnější monetární politiky ECB z konce října potvrzené jejím prezidentem Draghim v minulých týdnech a optimistické komentáře Fedu včetně jeho šéfky Yellenové k vývoji americké ekonomiky a signálu zvýšení hlavní úr. sazby již v prosinci a taky nečekaně silná zpráva zaměstnanosti USA.  Minulý týden tomu příliš nebránily ani data USA, resp. eurozóny.
V USA, říjnové prodeje existujících, resp. nových domů zaostaly za očekáváním a hlavně listopadový Index spotřebitelského sentimentu Conference Board překvapivě propadl. Data ale nemění fakt, že spotřebitelská nálada, resp. růst trhu domů jsou solidní.
V eurozóně pak listopadové indexy PMI průmyslu a služeb resp.
Index Ifo nečekaně posílily a potvrdily, že slabost ze zahraničí ekonomiku příliš nezasáhla – tyto výsledky jsou dobré pro euro.
Trh tak patrně zpečetil prolomení klíčových podpor eura.

 

Překvapivý obrat v rétorice ECB tak přesunuje pozornost a obavy z dopadu slabosti světové ekonomiky na eurozónu z USA.
Spojené státy navíc potvrdily sílu domácí ekonomiky a Fed v této souvislosti prokázal zájem zvyšovat hlavní úr. sazbu spíše dříve než později, tedy v prosinci. Tak se reverzuje téma trhu z počátku podzimu.
Až do poloviny října totiž dolar k euru slábnul na základě slabosti světové ekonomiky a jejího přenosu na americké hospodářství a odkladu zvyšování hlavní úrokové sazby Fedu.
Dosud se ale přenos slabosti ze zahraničí možná překvapivě spíše týká hlavně americké ekonomiky (stagnace exportu, průmyslu a investic).

 

Trh obecně přechází v rozsáhlejší konsolidaci: vedle účinných dlouhodobých podpor eura je měnový trh stále hlavně ve vleku propadu světových akciových indexů a jejich možná trvalejší korekce  kvůli zpomalení růstu HDP Číny, prudkému oslabení tamního akciového trhu a obavám z dopadu na světovou ekonomiku v podobě zpomalení jejího růstu.
Tyto aspekty totiž jednak přímo oslabují spotřebitelský i firemní sentiment, zvyšují nejistotu ek. subjektů investovat a spotřebovávat a mohou tak signalizovat v příštích čtvrtletích významnější oslabení růstu americké a evropské ekonomiky a tím i odkládat zvyšování hlavní úr. sazby Fedu, jeden z pilířů dlouhodobého posilování dolaru, resp. navyšovat monetární expanzi eurozóny a tlačit eurové úr. sazby níže.

 

Navíc zpomalení růstu čínského hospodářství může totiž alespoň soudě dle vývoje čínské burzy být výraznější.
Na druhou stranu americká ekonomika je tažena hlavně domácí poptávkou a dopad ze zahraničí může být pouze omezený, omezený je dosud dopad i na evropskou ekonomiku.

 

Technický pohled: ECB události, optimismus Fedu a silná americká zaměstnanost stlačily trh pod klíčové podpůrné oblasti. Tím trh zaostřuje komplex dalších, a z hlediska grafického prostoru na dlouho poslední, silné podpůrné bariéry tvořené mimo jiné podporou konsolidačního trojúhelníku z let 2000 – 2001: jde o pásmo 1,046 – 1,051.
Pokles skrz ně by euro vedl k dlouhodobým cílům: 1,018 a 0,919.
Pro obrat trh potřebuje získat zpět hlavně 1,08 – 1,083,  1,091, 1,098 a 1,112 - 1,12.
Pak by mohl vystoupat k hlavní rezistenční oblasti 1,143 - 1,154.
Případné potvrzené překonání by trh vedlo k překážkám 1,171, 1,199 případně k hlavním rezistencím 1,212 – 1,214.
Jejich případné znovuzískání by obnovilo dlouhodobý významnější růstový moment, nicméně z pohledu eura z důvodů poškození dekádního technického pohledu a rovněž nepříznivého fundamentálního vývoje a výhledu postup přes 1,212 – 1,214 není preferován. 

 

Fundamentální pohled: V prvním pololetí ek. růst USA zpomalil, naopak v eurozóně zrychlil. Důležité ale je, že obnovení očekávání zvyšování hlavní úrokové sazby USA, které bylo jedním z hlavních zdrojů loňského posilování dolaru již od prosince podobně, ale možná snaha ECB navýšit monetární expanzi vytváří tlak na oslabování eura a sílení dolaru.

Taky dlouhodobě přetrvává diferenciál očekávání růstu HDP a úrokových sazeb USA a eurozóny.
Ekonomická aktivita USA roste solidně a Fed dlouhodobě plánuje zvyšovat hlavní úrokovou sazbu.
Eurozóna pak naopak přes oživení v posledních měsících vykazuje spíše slabší růst ek. aktivity, ECB pak teprve nastoupila na počátek dlouhé cesty kvantitativního uvolňování.
Navíc euru stále škodí nejistota spojená s krizí na Ukrajině, resp. s řešením ekonomických a finančních otázek Řecka.

 

Celkový pohled: Krátkodobý I dlouhodobý fundamentální výhled je příznivý pro dolar, nepříznivý pro euro.
Prolomením technických podpor v tomto směru hovoří i momentální technický výhled. Dlouhodobé, mnoholeté technické podpory eura již ale jsou nedaleko.

 

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Zdroj:    HighSky
Partners Financial Services