EMU: ECB, CPI, USA: 2x Yellenová, zaměstnanost, ISM průmyslu, služeb

Zprávy z finančních trhů, 30. 11. 2015 13:14

V eurozóny a vlastně i ve světě obecně hlavní událostí týdne bude zasedání ECB monetární politiky (čtvrtek). Dále bude zveřejněn listopadový Index CPI eurozóny (úterý) a vystoupení prezidenta ECB Draghiho na členském setkání Ekonomického klubu New Yorku v New Yorku (pátek). Kvůli trvale nízké inflaci včetně jádra bez cen potravin a energií, která by měla být potvrzena (dobrá zpráva pro dluhopisy, nepříznivá pro euro a akcie) ECB naznačila možné posílení monetární expanze právě od prosince a zdá se, že se tak stane, což je trvale příznivé pro akcie a dluhopisy, nepříznivé pro euro.
 

V USA bude dnes zveřejněn listopadový Firemní barometr Chicaga (15.45 SEČ), v úterý pak listopadový Index ISM průmyslu. Šéfka Fedu Yellenová vystoupí na téma Ekonomický výhled v Ekonomickém klubu Washingtonu ve Washingtonu D.C. (středa) a ve Spojeném ekonomickém výboru Senátu USA ve Washingtonu D.C. (čtvrtek). Zveřejněny budou také listopadové Index ISM služeb (čtvrtek), zaměstnanost (pátek) resp. říjnová obchodní bilance (pátek). Regionální data průmyslové resp. ek. aktivity přinášejí signály určitého zlepšení, jejich slabost ale trvá.
Podobně by měl vyznít i Index ISM průmyslu.
Vliv slabosti světové ekonomiky a silného dolaru by měl totiž být stále znát podobně jako ve slabosti exportu a importu říjnového zahraničního obchodu.
To listopadové zprávy trhu práce a služeb by měly potvrdit solidní růst aktivity a být tak dobré pro akcie a dolar, nepříznivé pro dluhopisy a zlato.
Yellenová by měla ale potvrdit očekávání, že Fed po letech zvýší hlavní úr. sazbu již na příštím zasedání v prosinci, což by bylo dobré pro dolar, nepříznivé pro dluhopisy a zlato.

 

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Zdroj:    HighSky
Partners Financial Services