USA: Firemní barometr Chicaga v listopadu má klesnout

Zprávy z finančních trhů, 30. 11. 2015 12:24

15.45 SEČ – USA: Firemní barometr Chicaga (11 2015)
Očekávání: 54,0
Předchozí:  56,2

Trh za listopad čeká oslabení indexu a tím i po nečekaně silném říjnovém obratu ek. aktivity regionu, jež celý rok dosud spíše stagnovala, z poklesu do růstu na maximum od ledna, zmírnění růstu ek. aktivity regionu, ten by ale zůstal solidní.

Důvodem říjnových nadějí byl zejména prudký obrat produkce ze silného poklesu do velmi silného růstu propad produkce.
Nové objednávky taky prudce otočily a oba indikátory jsou taky nejsilnější od začátku roku.
Naopak růst zaměstnanosti se snížil na minimum a zvětšil se pokles prakticky od začátku roku klesajících nevyřízených objednávek.

Oslabení růstu světové ekonomiky, zejména Číny a silný dolar vnáší nejistotu domácnostem a firmám a přenáší se do amerického hospodářství.
Slabost ek. výkonnosti, která je citelně nižší než loni, od začátku roku indikují regionální zpravodajství ek. a průmyslové aktivity.
Regionální ek. aktivita se na podzim dokonce propadla do recese.
Na druhou stranu výhledy firem pro 2016 přes jejich redukci od začátku roku stále signalizují zlepšení (ve srovnání se současností) a solidní růst ek. aktivity.
Celková ek. aktivita stále solidně roste.  Signály oslabení čínské a světové ekonomiky a světových burz ale zvyšují nejistotu a mohou oslabit ek. růst. 
 

Slabá data regionální ek. aktivity jsou dobrá pro dluhopisy a zlato, nepříznivá pro dolar a akcie, byť Firemní barometr Chicaga před koncem roku posílil na solidní úroveň. 

 

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Zdroj:    HighSky
Partners Financial Services