ThyssenKrupp chce dodat ponorky australské armádě, jejich stavbu v Austrálii nabízí levněji

Zprávy z finančních trhů, 30. 11. 2015 12:00
Společnost ThyssenKrupp Marine Systems nabídla stavbu flotily ponorek pro australskou armádu v tamních docích za cenu srovnatelnou s dodávkou ponorek postavených v Německu.
Cílem tohoto kroku je vítězství v tendru, za kterým stojí jeden z nejlukrativnějších vojenských kontraktů na světě s hodnotou dosahující 50 mld. AUD.

Nabídky na politicky exponovaný kontrakt byly odeslány dnes – 10 měsíců poté, co Austrálie ustoupila od původního plánu nákupu Japonských ponorek bez tendru, který byl silně kritizován z Berlína i Paříže.


Aktuálně jsou ve hře 3 hráči. Francouzská společnost DCNS s modelem Barracuda, která nabízí nejpropracovanější systém utajení vlastních ponorek před radary.
Ta by se však na druhé straně musela vypořádat s přestavbou jaderné ponorky na konvenční a se zakomponováním amerických zbraní do vlastního systému.
Druhým hráčem je německý ThyssenKrupp Marine Systems s modelem Type 216.
Pro ThyssenKrupp hovoří bohaté zkušenosti s dodávkami pro zahraniční klienty, nevýhodou je, že Type 216 je zatím spíše ve fázi prototypu, než plně otestované ponorky.
Posledním hráčem je dříve favorizovaná koalice japonských společností Mitsubishi Heavy Industries a Kawasaki Shipbuilding Corporation, která do soutěže vstupuje s modelem Soryu.


Nový rozměr do soutěže vložila současná situace na australském trhu práce, když s růstem nezaměstnanosti začíná australskou vládu stále více zajímat, kde se budou nové ponorky stavět.
Tento faktor staví do nevýhody japonského výrobce, který preferuje dodání hotových strojů, které vyrobí doma.
Na druhé straně stojí francouzská DCNS a německý ThyssenKrupp, kteří se nabízejí výrobu strojů na australském území, ThyssenKrupp má navíc s tímto řešením bohaté zkušenosti z minulosti.


Všichni účastníci tendru byli vyzváni k podání tří cenových nabídek.
Konkrétně se jedná o stavbu ponorek v Austrálii, stavbu ponorek v zemi výrobce a hybridní řešení.


Australská ministryně obrany Marise Payne minulý týden řekla, že výsledky tendru by měly být známy v příštím roce.
V médiích kolují i zvěsti o tom, že by australská vláda mohla nejprve vyloučit nejhorší nabídku a poté pokračovat v separátním tendru se dvěma zbylými firmami. V tomto případě však hrozí, že by se konečné rozhodnutí a následné dodávka nových ponorek mohla značně protáhnout.


Zdroj: Financial Times


Tomáš Spousta, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services