US trhy před svátkem mírně rostou

Zprávy z finančních trhů, 25. 11. 2015 19:00

Americké indexy se v poslední plnohodnotné seanci tohoto týdne drží mírně v plusu. Širší index S&P posiluje o 0,10%, technologický Nasdaq roste o 0,30%.
Investoři dnes mají k dispozici širokou škálu makroekonomických údajů.
Celkově dnešní data vyznívají smíšeně a potvrzují tak pohled FEDu na růst ekonomiky, který centrální bankéři komentují jako umírněný.
Příjmy obyvatel nadále rostou, ale nepřetavují se do výraznějších výdajů, které vzrostly opět pouze o 0,1%.
Po slabších maloobchodních tržbách se tak potvrzuje umírněnější vstup do posledního kvartálu v této části ekonomiky.
Slabší útraty reflektovaly obchodní řetězce ve svých výhledech, které vesměs v posledních týdnech v rámci výsledkové sezony spíše snižovaly.
Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby silně vzrostly o 3%, když vývoj byl tažený především leteckým průmyslem. Objednávky bez dopravních prostředků rostly však rovněž rychleji, než trh očekával, při meziročním srovnání však oba údaje vykazují pokles.


Z jednotlivých sektorů si největší zisky dnes připisuje zdravotní péče (+0,6%). Pfizer i Allergen po oznámené fúzi pokračují v růstu.
Ropa již umazala podstatnou část dnešního poklesu, ale energetický sektor se drží stále mírně v záporu (-0,1%). Akcie HP (jedna z částí rozděleného Hewlett-Packard) oslabují po slabých výsledcích o více jak 13%.


Přestože jsou trhy po srpnových a zářijových výprodejích již na podstatně vyšších úrovních a blíží se opět svým historickým maximům, zůstávám do konce roku spíše optimistou.
Black Friday odstartuje předvánoční nákupy, ECB v Evropě pravděpodobně příští týden představí další podpůrná opatření a FED pravděpodobně v prosinci zvedne sazby, ale růst bude pozvolný a potvrdí tím dostatečné přesvědčení o pokračování růstu ekonomiky.
To vše jsou faktory, které můžou posunout trhy výše a vytvořit ještě letos nová historická maxima.


David Brzek, makléř, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services