Denní report - pátek 02.10.2015

Zprávy z finančních trhů, 2. 10. 2015 22:00
ČR: Pražská burza končí týden poklesem, SRN: Německá burza přeprala slabá makrodata z USA a uzavřela v zisku, USA: Wall Street nakonec otočila do slušných zisků

Pražská burza


Popis trhu


Podobně jako včera ani dnes pražská burza neudržela denní zisky a index PX nakonec oslabil o -0,42% na 964 bodů.
Negativní náladu přinesla odpolední horší data z amerického trhu práce, na což reagovaly globální akciové trhy bleskovými propady.
Na pražské burze se nedařilo především akciím Erste Bank, které padly o -2,69% na 690 Kč poté, co bankovní sektor v zámoří patři k nejhorším. Čez rozšířil včerejší ztráty a odepsal dalších -1,01% na 488 Kč, při nejvyšším denním objemu 256 mil. Kč.
V záporu zakončila mediální Cme (-2,41%), nicméně meta 50 Kč odolala a taktéž Unipetrol, který klesl o -1% (153 Kč). Od větších ztrát index PX ochránil růst akcií Vig (725 Kč +1,97%) a Komerční banky (5 359 Kč +0,83%). V týdenním vyjádření pražská burza zakončila bez výraznější změny.


Podnikové zprávy


Unipetrol


Na základě vývoje marže norské společnosti Neste Oil a dalších společností v sektoru lze očekávat pokles rafinérské marže Unipetrolu k přibližně 4,5 USD/barel. Klíčovým faktorem pro další vývoj akcií Unipetrolu však zůstává vyčíslení škod v Litvínově.


 


Dlouhodobý graf ukazuje vývoj rafinérské marže společnosti Neste Oil, která denně zveřejňuje 5denní klouzavý průměr, a rafinérské marže Unipetrolu, zveřejňované na měsíční bázi.


Dlouhodobý graf ukazuje vývoj rafinérské marže společnosti Neste Oil, která denně zveřejňuje 5denní klouzavý průměr, a rafinérské marže Unipetrolu, zveřejňované na měsíční bázi. Přerušovaná spojnice trendu (polynomická křivka) naznačuje určitou korelaci mezi maržemi norské společnosti Neste a Unipetrolu.


Krátkodobý graf sleduje vývoj marží v posledních 12 měsících.


Krátkodobý graf sleduje vývoj marží v posledních 12 měsících.
Na základě vývoje marže norské Neste lze očekávat pokles rafinérské marže Unipetrolu k 4,5 USD/barel. Pokles rafinérských i petrochemických marží dnes zveřejnily i společnosti PKN Orlen a MOL a Slovnaft.


Unipetrol se i nadále potýká s následky požáru v petrochemické části areálu v Záluží u Litvínova, které zasáhly i tamní rafinerii, která benzín a naftu produkuje v omezeném rozsahu.
Kralupská rafinerie s menší produkcí oproti Litvínovu běží na plný výkon.


Philip Morris


Sněmovna dnes ve třetím čtení schválila růst spotřební daně z cigaret.
Hlavním důvodem zvýšení daní je intervence ČNB, po které bylo nutné daň zvýšit, aby splňovala minimální výši stanovenou Evropskou unií v eurech.
Ministerstvo financí představilo návrh v červnu letošního roku.  Týká se cigaret, doutníků, cigarillos a tabáku ke kouření, včetně surového tabáku.


Komerční banka


Analytici Erste vydali doporučení „accumulate“ pro akcie Komerční banky s cílovou cenou 5950 Kč.


Německo


Hlavní zprávy (eurozóna)


PPI (m-m) (srpen):
aktuální hodnota: -0,8 %
očekávání trhu: -0,6 %
předchozí hodnota: -0,1 %


PPI (y-y) (srpen):
aktuální hodnota: -2,6 %
očekávání trhu: -2,4 %
předchozí hodnota: -2,1 %


Očekávané události


09:55 Index nákupních manažerů ve službách Markit (září - konečný): očekávání trhu: 54,3, předchozí hodnota: 54,3


09:55 Složený index nákupních manažerů Markit/BME (září - konečný): očekávání trhu: 54,3, předchozí hodnota: 54,3


Očekávané události (eurozóna)


10:00 Index nákupních manažerů ve službách Markit (září - konečný): očekávání trhu: 54,0, předchozí hodnota: 54,0


10:00 Složený index nákupních manažerů Markit (září - konečný): očekávání trhu: 53,9, předchozí hodnota: 53,9


10:30 Index investorské důvěry Sentix (říjen): očekávání trhu: 11,8, předchozí hodnota: 13,6


11:00 Maloobchodní tržby (m-m) (srpen): očekávání trhu: 0,0 %, předchozí hodnota: 0,4 %


11:00 Maloobchodní tržby (y-y) (srpen): očekávání trhu: 1,7 %, předchozí hodnota: 2,7 %


Popis trhu


Index DAX uzavřel se ziskem 0,46 % na 9553,07 b.
Německá burza si připisovala přibližně 1,5% zisky, po zveřejnění slabých makrodat z amerického trhu práce však prudce oslabila k hranici 9400 bodů (-1,15), kterou však uhájila a v závěru seance se vrátila do kladných čísel. Největšími tahouny byly akcie s nejhorším a třetím nejhorším výkonem v DAXu od začátku roku – RWE a E.ON.
Energetických společností se zastal ministr pro energetiku a zmínil možnost vládní pomoci se závazky spojenými s ukončením jaderných elektráren v SRN.
Dařilo se také aerolince Luftansa, kterou poslala výše zvýšená doporučení a výhledy od HSBC a DZ Bank, tak i zařazení do seznamu akcií určených ke krátkodobé koupi od Deutsche Bank.
V poklesu pokračovala automobilka Volkswagen, svým výkonem od začátku roku druhá nejztrátovější akcie DAXu.
V médiích pokračuje propírání tzv.
Dieselgate, na prodeje se však za necelé dva týdny nestihl příliš projevit.
Volkswagen včera oznámil 0,56% růst prodejů za září v USA (i díky kalendářnímu vlivu), což překonalo odhady (-6,7 %), tak i poklesy prodejů v USA za některé měsíce v letošním roce.
Na druhou stranu i nadále přicházejí zprávy o nových vyšetřováních a žalobách a sám Volskwagen zrušil jednu ze směn v Mexiku a Polsku kvůli „potenciálnímu poklesu poptávky“.


Podnikové zprávy


RWE, E.ON


Ministr Gabriel v rozhovoru pro tisk uvedl, že německá vláda zvažuje poskytnutní pomoci elektrárenským společnostem v souvislosti s ukončením jaderných elektráren v Německu po roce 2022.


Sigmar Gabriel, lídr SPD a ministr pro hospodářství a energetiku, v rozhovoru pro noviny Frankfurter Allgemeine uvedl, že energetické společnosti pravděpodobně nebudou schopné pokrýt náklady na likvidaci německé jaderné energetiky samy o sobě a můžou získat vládní finanční pomoc.
Společnosti by podle něj neměly zodpovědné, pokud dosavadní rezervy ve výši 38 mld. EUR nebudou stačit.


Na konferenci v Bonnu Gabriel uvedl, že Německo nyní čeká debata o zajištění dostatečných rezerv pro likvidaci jaderných elektráren.
Rezervy se podle něj mohou ukázat jako nedostatečné a mohou se zvýšit.
Výsledky stress testů budou počítat s několika scénáři, jeden z nich bude počítat i s nízkou inflací a úrokovými sazbami. Energetické společnosti jsou podle něj v náročné situaci a zadlužené, zasluhují proto podporu.


Akcie společností RWE (RWE; +6 %) a E.ON (EOAN; +6,1 %) jsou pod dlouhodobým tlakem (od začátku roku odepsaly 60 %, respektive 45 %). Ten zintenzivnil v posledních týdnech, kdy došlo ke zveřejnění zprávy, podle které jsou příspěvky německých provozovatelů jaderných elektráren na likvidaci odvětví příliš nízké.
Jednalo se o uniklé nedokončené stress testy, respektive scénáře počítající s nízkými/zápornými úrokovými sazbami. Jejich výše vzhledem k délce období značně hýbe s celkovou výší příspěvků nutných k pokrytí nákladů na ukončení provozu jaderných elektráren ve Spolkové republice Německo po roce 2022.


Podle reportu agentury Moody's z 24. září si ke konci roku 2014 německé elektrárenské společnosti E.ON, RWE a Energie Baden-Württemberg, známá jako EnBW (EBK; +2,4 %), vyhradily 35 mld. EUR.
Moody’s očekává, že na ukončení provozu reaktorů v souhrnné kapacitě 23 GW budou společnosti potřebovat 43 mld. EUR za předpokladu, že budou peníze využity v letech 2020 až 2070, jak očekává EnBW.
Podle agentury společnosti očekávají nominální úrokovou sazbou v rozmezí 4,6 až 4,8 % při 3,6% až 3,8% inflaci.


Société Générale zvýšila doporučení pro akcie elektrárenské společnosti RWE na „hold“ z „sell“.
Cílovou cenu snížila na 10 EUR z 12,5 EUR.


Strukturální změny energetického trhu, nízké ceny komodit i nejistoty ohledně jaderných elektráren jsou podle analytiků RBC nyní plně započítány, včera proto zvýšili doporučení RWE na „market perform“ z „underperform“.
Cílovou cenu snížili z 17,5 EUR na 12,5 EUR.
RBC neočekává zveřejnění výsledků jaderných stress testů do konce roku.
Ačkoliv RBC považuje dosavadní příspěvky RWE na likvidaci jádra za solidní, v současném modelu počítá s jejich navýšením od další miliardu eur.


Lufthansa, Ryanair


Analytici HSBC a DZ Bank očekávají růst akcií Lufthansy na základě očekávaného blízkého řešení neshod s piloty, dobrých výsledků a klesajících cen ropy.
Luftansa v srpnu zaznamenala 4,5% růst počtu přepravených zákazníků a cena ropy se více než měsíc drží kolem 45 USD.


HSBC zvyšuje doporučení na“ buy“ z „hold“ a cílovou cenu na 15 EUR z 12 EUR.
Díky způsobu hedgeování cen ropy těží Lufthansa (LHA; +4,06 % na 12,675 EUR) z poklesu její ceny dříve než konkurenti, uvádí Andrew Lobbenberg ve své analýze.
Očekává také nižší náklady v příštím roce.
Jako klíč k vývoji akcií Lufthansy vidí zaměstnance a odbory pilotů jsou podle něj v koutě a budou muset hledat cestu k managementu.
Nejnovější analýza HSBC očekává v letošním roce očištěný provozní zisk EBIT na o 11 % vyšší úrovni 1,69 mld. EUR díky cenám ropy a silnému létu.


Aerolince Ryanair (USA: RYAAY, XETRA: RY4B) naopak HSBC doporučení snížila na „hold“ z „buy“ a cílovou cenou na 14,5 EUR z 16 EUR.
HSBC u ní nevidí další katalyzátory růstu poté, co společnost zvýšila svůj výhled zisku.


DZ Bank včera zvýšila doporučení na“ buy“ z „hold“ a cílovou cenu na 14 EUR z 13,5 EUR.
DZ Bank očekává zvýšení výhledu očištěného provozního zisku EBIT na 1,6 až 1,7 mld. EUR, sama DZ Bank očekává dosažení horní hranice.


Minulý měsíc Lufthansa oznámila plány na reorganizování do dvou jednotek.
Jedna z nich by se měla zaměřit na dálkové lety s prémiovými službami, druhá na základní služby, aby Lufthansa snáze konkurovala nízkonákladovým aerolinkám v Evropě.
Společnost se delší dobu potýká s odbory, které prostestují proti plánům společnosti omezit dřívější odchody do důchodu.
Lufthansa se také snaží uzavírat kolektivní smlouvu s menším počtem zaměstnanců.


USA


Hlavní zprávy


Změna pracovních míst mimo zemědělství (září):
aktuální hodnota: 142 tis.
očekávání trhu: 201 tis.
předchozí hodnota: 173 tis. / revize: 136 tis.


Změna pracovních míst v soukromém sektoru (září):
aktuální hodnota: 118 tis.
očekávání trhu: 198 tis.
předchozí hodnota: 140 tis.


Změna pracovních míst ve výrobním sektoru (září):
aktuální hodnota: -9 tis.
očekávání trhu: 0 tis.
předchozí hodnota: -17 tis.


Míra nezaměstnanosti (září):
aktuální hodnota: 5,1 %
očekávání trhu: 5,1 %
předchozí hodnota: 5,1 %


Průměrná hodinová mzda (m-m) (září):
aktuální hodnota: 0,0 %
očekávání trhu: 0,2 %
předchozí hodnota: 0,3 %


Průměrná hodinová mzda (y-y) (září):
aktuální hodnota: 2,2 %
očekávání trhu: 2,4 %
předchozí hodnota: 2,2 %


Průmyslové objednávky (srpen):
aktuální hodnota: -1,7 %
očekávání trhu: -1,2 %
předchozí hodnota: 0,4 % / revize: 0,2 %


Očekávané události


15:45 Složený index nákupních manažerů Markit (září - konečný): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 55,3


15:45 Index nákupních manažerů ve službách Markit (září - konečný): očekávání trhu: 55,7, předchozí hodnota: 55,6


16:00 ISM index aktivity mimo zpracovatelský sektor - kompositní (září): očekávání trhu: 57,5, předchozí hodnota: 59,0


Popis trhu


Americké akciové indexy dnes předvedly slušnou otočku.
Po zhruba 1,5% ztrátách z úvodu obchodování, kdy negativně zapůsobily slabá zářijová čísla z amerického trhu práce, nakonec akciové indexy zakončily ve slušných více než jednoprocentních ziscích.
Index S&P 500 tak posílil o 1,43 % na 1951,35 bodu, DJIA vzrostl o 1,23 % na hladinu 16472,37 a technologický Nasdaq přidal 1,74 % na 4707,77.


Nakonec tedy nad efektem slabých čísel z trhu práce převážil efekt oslabujícího dolaru (dnes deprecioval z úrovní kolem 1,1150 USD/EUR až k 1,13 USD/EUR, v závěru zkorigoval na 1,1210 USD/EUR), což podporovalo komodity (např. ropa a zlato posílily o zhruba 2 %) a tedy i energetické odvětví a sektor základních materiálů.
Sektor energií (ropných firem) tak dnes suverénně vévodil, když přidal 4 % (např. akcie ropné firmy Chevron posílily o 2,1 % na 80 USD). Rovněž sektoru základních materiálů se po úvodních ztrátách dařilo a vzrostl o cca 2,4 % (zde např. zmiňme silný 8,3% růst akcií těžaře zlata a mědi Freeport-McMoran na úroveň 10,63 USD). Naopak ve ztrátách po celý obchodní den zůstával bankovní sektor, jenž jako celek oslabil o zhruba 0,7 %.
Jedná se však o výrazné snížení ztráty, když v úvodu banky odepisovaly kolem 4 %.


Index S&P 500 tak dnes zaznamenal čtvrtý růst v řadě a v mezitýdenním srovnání přidal 1 %.


Podnikové zprávy


Wal-Mart


Wal-Mart podle uniklého prohlášení pro zaměstnance, ke kterému se do


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services