Pokles rafinérských marží za září v sektoru indikuje pokles také u společnosti Unipetrol

Zprávy z finančních trhů, 2. 10. 2015 19:00
Na základě vývoje marže norské společnosti Neste Oil a dalších společností v sektoru lze očekávat pokles rafinérské marže Unipetrolu k přibližně 4,5 USD/barel. Klíčovým faktorem pro další vývoj akcií Unipetrolu však zůstává vyčíslení škod v Litvínově.

Dlouhodobý graf ukazuje vývoj rafinérské marže společnosti Neste Oil, která denně zveřejňuje 5denní klouzavý průměr, a rafinérské marže Unipetrolu, zveřejňované na měsíční bázi.


Dlouhodobý graf ukazuje vývoj rafinérské marže společnosti Neste Oil, která denně zveřejňuje 5denní klouzavý průměr, a rafinérské marže Unipetrolu, zveřejňované na měsíční bázi. Přerušovaná spojnice trendu (polynomická křivka) naznačuje určitou korelaci mezi maržemi norské společnosti Neste a Unipetrolu.


Krátkodobý graf sleduje vývoj marží v posledních 12 měsících.


Krátkodobý graf sleduje vývoj marží v posledních 12 měsících.
Na základě vývoje marže norské Neste lze očekávat pokles rafinérské marže Unipetrolu k 4,5 USD/barel. Pokles rafinérských i petrochemických marží dnes zveřejnily i společnosti PKN Orlen a MOL a Slovnaft.


Unipetrol se i nadále potýká s následky požáru v petrochemické části areálu v Záluží u Litvínova, které zasáhly i tamní rafinerii, která benzín a naftu produkuje v omezeném rozsahu.
Kralupská rafinerie s menší produkcí oproti Litvínovu běží na plný výkon.


Poznámka: Popisek v grafech se týká měsíce před značkou.


Titul (BAAUNIPE) dnes uzavřel se ztátou 1 %.


Zdroj: Neste, Unipetrol


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services