Týdenní souhrn dění na finančních trzích

Zprávy z finančních trhů, 2. 10. 2015 17:15

Obchodování v týdnu na přelomu září a října provázely velké výkyvy na obě strany.
Prodejní tlak přinášela špatná data z Číny a svou roli mohlo hrát také pozicování investorů na konci měsíce a čtvrtletí.
Na druhou stranu některá makrodata,  jako rekordní spotřebitelská důvěra v USA či prodeje aut v USA, zase dodávaly akciím optimismus.
Tento rozkolísaný vývoj nakonec v pátek zlomily horší data z amerického trhu práce, které akcie poslaly do ztrát.
Slabší tvorba pracovních míst i absence růstu mezd razantně redukují očekávání, že Fedu bude letos či na začátku příštího roku zvyšovat sazby.
Tato změna očekávání se odrazila v oslabení dolaru na 2týdenní minimum 1,13 USD/EUR.

Akciové indexy v západní Evropě ztrácely za celý týden kolem 2-3 % t/t, v USA zaznamenaly ztráty kolem 2 %.
V pondělí byla pražská burza uzavřena a po zkráceném týdnu index PX zakončil na 964 bodech, což znamenalo růst o 0,2 % t/t.

Z pražské burzy zmiňme Pegas Nonwovens (+1,6 % na 874 Kč), který pokračoval v odkupu vlastních akcií.
Proti tomu šel polský fond PKO, který využil vysokých cen a podpory ze strany samotné společnosti, a snížil svůj podíl z 5,25 na 4,89 %.

Součástí pražské burzy se nově stala společnost Kofola.
Nicméně vzhledem k velikosti free-floatu (0,4 % z vydaných akcií) očekáváme, že aktivita na tomto titulu bude mizivá.

Nejlépe si v uplynulém týdnu vedla Komerční Banka, která našla podporu těsně nad hranicí 5 tis.
Kč a týden zakončila na úrovni 5 359 Kč (+3,9 % t/t). Podobně našla po výprodejích podporu také pojišťovna VIG (+2,3 % t/t na 725 Kč). Naopak nejhorší výkonnost, pomineme-li málo likvidní tituly (Stock -5,2 % t/t; TMR -3,1 % t/t), předvedl ČEZ (-1,8 % t/t, 488 Kč). Zde se negativně projevila dále klesající cena elektřina, která se zabydlela již pod 29 EUR/MWh a množství neplánovaných odstávek, které negativně ovlivní výsledky společnosti. Těchto odstávek je již tolik, že si myslíme, že by kvůli nim mohl ČEZ snížit celoroční cíle, což již letos jednou udělal. Také u předchozího snížení výhledu byl jedním z důvodů dlouhé neplánované odstávky jaderných bloků.
Nedařilo se ani Erste Group, která beze zpráv oslabila o 1,6 % t/t (690,1 Kč).

Příští týden může být znovu poznamenán vysokou volatilitou po překvapivě špatných pátečních datech z amerického trhu práce.
Ty naznačily, že zpomalování ekonomické aktivity není jenom věcí Číny a dalších rozvíjejících se trhů, ale může se přelévat i do ekonomiky USA.
Nízký přírůstek pracovních míst a nulový růst mezd sice výrazně snižují pravděpodobnost zvýšení sazeb Fedem v prosinci, zároveň ale také snižují důvěru investorů v ekonomiku a tím i v zisky firem. Investoři budou příští týden sledovat zápis ze zasedání Fedu 16.-17.9.
Pokud by ze zápisu vyplynuly obavy členů Fedu o zdraví ekonomiky, mohli bychom na trzích pozorovat další nervozitu.
Příští týden pomalu začne výsledková sezóna, a to firmou Pepsi v úterý a producentem hliníku Alcoa ve čtvrtek.
Ostatní společnosti budou reportovat až od dalšího týdne a výsledky tak nemusejí být v příštím týdnu hlavním hybatelem.

Očekáváme, že trhy budou ještě pozorněji než doposud sledovat makrodata z USA a při známkách slabosti reagovat velmi citlivě.
Na příští týden máme mírně negativní výhled.

Z hlediska makrodat začne týden významným číslem, a sice indexem nákupních manažerů (ISM) ve službách v USA, kde se očekává mírný pokles na 58 b. (po 59 b. v září). V pondělí bude také znám údaj o maloobchodních tržbách v eurozóně za srpen (oček. +1,7 % r/r po 2,7 %), den poté pak německé průmyslové zakázky (oček. +0,5 % m/m po -1,4 %). Ve středu budeme sledovat německou průmyslovou výrobu (oček. +3,3 % po 0,5 % r/r). Ve čtvrtek večer bude zveřejněn zmíněný zápis ze zářijového zasedání Fedu a tradiční týdenní data z trhu práce. 


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services