Týdenní komentář k trhům

Finanční trhy i na začátku září svírala obava ze zpomalení globální ekonomiky.
Jedinou výjimku přineslo čtvrteční zasedání ECB, kde Mario Draghi oznámil parametrické změny probíhajícího programu QE a naznačil, že v případě potřeby ECB může uvažovat o jeho dalším rozšíření.
Tyto holubičí komentáře pomohly akciím v Evropě k růstu o 2,5-3,0 %, ale tento vliv byl pouze krátkodobý a v pátek tyto zisky akcie rychle odmazaly.
V pátek lehce smíšená data z amerického trhu práce prodeje akcií spíše dál prohloubily.
Na konci týdne pro finanční trhy v Evropě a Americe mohla mít příznivý dopad skutečnost, že ve čtvrtek a v pátek zůstaly čínské trhy uzavřeny kvůli oslavě konce 2. světové války, přitom předchozí 2 týdny globální výprodeje táhl propad čínských akcií.

 

Akciové indexy v západní Evropě a USA končily týden se ztrátou kolem 2-3 % t/t.
Domácí index PX zakončil týden na 1000bodech, což znamenalo ztrátu o 1,3 % t/t.

 

Z domácího trhu Pegas Nonwovens v minulém týdnu zvýšil tempo odkupu vlastních akcií a nakoupil 46,3 tis. ks.
To odpovídá 10,8 % oznámeného odkupu a 0,54 % celkového počtu akcií.
Pegas byl 31. srpna po závěru obchodování zařazen do indexu MSCI.  Pivovarnická skupina PLG oznámila v létě velmi silné prodeje (+13, % r/r v červnu a červenci a +20 % r/r v srpnu). Vypořádání nákupu majoritního podílu generálním ředitelem se posunulo o dva týdny kvůli stále probíhajícím jednáním s dalšími potenciálními investory.

 

Hvězdou právě skončeného týdne se stala Fortuna.
Týdenní seanci zakončila silnější o 13,8 % (70 Kč) a z části umazala propad minulých týdnů.
K růstu mohla pomoci zpráva o zmírnění daně ze sázek pro příští rok.
Pěkný růst byl vidět i na Philip Morris ČR (+4,5 %, 11 433 Kč). Na opačném konci se beze zpráv umístila VIG (-5,4 %, 750 Kč) a O2 CR (-4,8 %, 216,2 Kč).

 

Finanční trhy budou do příštího týdne vstupovat ve světle hned několika rizik.
Slabší než očekávaná data o zaměstnanosti v USA v pátek sice na jednu stranu mohla přesvědčit část investorů, že Fed v polovině září nepřistoupí ke zvýšení sazeb, na druhou stranu však vyvolávají spekulace o zpomalování americké ekonomiky.
Jako varování by např. mohl vyznít úbytek pracovních míst v průmyslu, který je v souladu se slabými indexy nákupních manažerů.
Za druhé, pokles mohou obnovit akciové trhy v Číně, které byly kvůli výročí konce války ve čtvrtek a v pátek uzavřeny.
Konečně, i když šéf ECB Mario Draghi ve čtvrtek nevyloučil možné navýšení programu QE, akciové trhy zareagovaly pozitivně pouze dočasně.
V pátek se pokles napříč všemi trhy obnovil. Jsme tak názoru, že riziko pokračující korekce na trzích je relativně vysoké, a na příští týden máme spíše negativní výhled. V pondělí bude v USA zavřeno kvůli svátku Labor Day.

 

Z makročísel začne týden průmyslovou výrobou v Německu (oček. +1,1 % m/m po -1,4 %). V úterý bude zveřejněno HDP eurozóny za 2. kvartál, kde se čeká udržení růstu na +1,2 % r/r, a rovněž zahr. obchod Číny.
Zde se čeká pokračování poklesu exportů i importů o 7-8 % r/r.
Zbytek týdne však bude relativně chudý na data a z USA budeme ve čtvrtek sledovat pouze pravidelné počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti (oček. 275 tis. po 282 tis.). Týden se uzavře spotř. důvěrou od Univerzity v Michiganu, kde se čeká minimální změna (91,5 b. po 91,9 b.).


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services