Pravidelný týdenní komentář k trhu

Zprávy z finančních trhů, 28. 8. 2015 17:02
Poslední celý prázdninový týden investoři sledovali především Čínu a průběžné makroekonomické indikátory.
V případě čínského trhu bylo možno opětovně sledovat podporu ze strany tamní centrální banky.
Nicméně i přes tyto kroky Šanghajský index odepsal dalších 7,9 % t/t.
Celkově bylo obchodování poznamenáno velmi vysokou volatilitou, kterou jsme měli možnost vidět jen při velmi specifických událostech, jako byl například pád Lehman Brothers.
Domácí index PX zakončil týden na 1013 bodech, což znamenalo růst o 2,1 % t/t. 
 
Z domácích zpráv jsme nadále sledovali domácí výsledkovou sezónu.
V úterý zveřejnila svoje čísla pojišťovna VIG, které byly bez výraznějšího překvapení. Čistý zisk za 1H15 dosáhl 193 mil. EUR (-14 % r/r) a byl v souladu s očekáváním trhu 196 mil. EUR.
Důležitá informace zazněla na konferenčním hovoru a to ujištění, že VIG má kapacitu a hodlá neměnit stávající dividendovou politiku.
Titul zakončil týden na úrovni 792,8 Kč (+0,5 % t/t).
 
Rovněž v úterý byla zveřejněna informace k O2 CR.
Předseda dozorčí rady O2 CR pan Štefunko uvedl, že vedení společnosti O2 CR zvažuje vyplacení ážiového fondu akcionářům až v plné výši. Aktuální výše ážiového fondu je 11,9 mld. Kč (tedy zhruba 38,4 Kč/akcii). Potenciálně by se možná jednalo o další krok v rámci rozsáhlejší strategie úpravy společnosti a případně dalšího kroku (například prodeje). Avšak toto jsou prozatím jen spekulace.
Akcie zakončila týden na 227,1 Kč (+38,9 % t/t).
 
Dnem výsledků byl čtvrtek.
Fortuna zveřejnila horší výsledky, než se očekávalo.
Provozní zisk EBITDA poklesl o 39 % r/r na 9 mil. EUR vs. oček. 10,7 mil. EUR.
Společnost potvrdila svůj výhled, ale otazníky stále přetrvávají.
Titul zakončil páteční seanci na 61,5 Kč (-2,2 % t/t).
 
Pegas zveřejnil provozní zisk EBITDA na úrovni 8,9 mil. EUR (-9,6 % r/r), což bylo lehce pod tržním konsensem 9,2 mil. EUR.
Společnost potvrdila svůj výhled na rok 2015, nicméně i s ohledem na situaci v Unipetrolu (důležitý dodavatel materiálu) zůstávají otazníky nad dosažením vytyčeného cíle.
Titul zakončil týden na 930 Kč (beze změny t/t).
 
Konečně Pivovary Lobkowicz zveřejnily lepší očištěnou EBITDA než jsme očekávali s 124 (+2,0 % r/r) vs. oček. 118 mil. Kč.
Bohužel management neposkytl prozatím žádné další informace o očekávané transakci odkupu společnosti ze strany stávajícího generálního ředitele.
Akcie zakončila páteční obchodní seanci na 191,7 Kč (-0,8 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byl Unipetrol (-7,3 %;150 Kč). Investoři negativně hodnotí nedávnou havárii ve společnosti. Sám Unipetrol prozatím neví, na jak dlouho bude chemická výroba v Litvínově mimo provoz.
Prozatím se vyšetřuje sama nehoda.
Dlouho trvající výrobní přestávka (zřejmě v rámci měsíců) bude mít pravděpodobně významně negativní dopad do hospodaření a to i přes pojištění.
Naopak nejvíce rostoucí akcií byla opětovně O2 CR (+38,9 % na 227,1 Kč). Titul pokračoval ve spanilé jízdě.
Pozitivní reakce byla umocněna především informacemi od člena dozorčí rady a majitele pana Štefunka o potenciálu vyplatit akcionářům emisní ážio v plné výši až 38,4 Kč/akcii. Nejen, že by to byla jednorázová pozitivní informace, ale více to zvyšuje pravděpodobnost, že společnost bude ochotna vyplácet velmi zajímavé dividendy (například 100 % čistého zisku).
 
Příští týden se investoři nadále zaměří na Čínu, zasedání ECB (čtvrtek) a na měsíční data z amerického trhu práce (pátek). Čína bude nadále úzce sledována vzhledem k aktuální výrazné turbulenci, která se šíří na ostatní trhy.
Zasedání ECB by nemělo přinést pro trhy výraznější překvapení.
Neočekáváme, že by Draghy přišel s pro trhy novou informací.
Spíše očekáváme ujištění, že je ECB připravena konat v případě potřeby.
Měsíční data z amerického trhu práce mohou přinést další dílek do skládanky očekávání budoucích kroků FEDu, který má zasedání (17.září). Čína pravděpodobně bude nadále přinášet výraznější volatilitu, ale jinak očekáváme relativní klid před pátečními daty z USA, které mohou opětovně rozhýbat spekulace směrem k zasedání FEDu.
 
Příští týden by měl proběhnout konferenční hovor k PLG, který by měl mimo jiné přinést nové informace směrem k očekávanému zveřejnění odkupu společnosti ze strany aktuálního generálního ředitele.
Potvrzení transakce by mělo přinést další podporu pro titul vzhledem k uvažované ceně (204,7 Kč/akcii). Neuskutečnění transakce by mělo zřejmě za následek prodejní tlak.
Odsunutí, ale potvrzení probíhajících rozhovorů by mělo mít jen mírně negativní dopad na cenu akcie.
 
K pondělnímu závěru obchodování dojde k technickému přeřazení Pegas Nonwovens v rámci MSCI indexů.
Vzhledem k přeřazení do významnějšího indexu v rámci MSCI očekáváme zvýšené objemy a volatilitu.
 
Z makroekonomického výhledu se v Číně zaměříme na úterní oficiální a neoficiální Caixin PMI průmyslu (oček. 49,7 po 50 bodech a 47,2 po 47,1 bodech). V USA se zaměříme na úterní ISM průmyslu (oček. 52,8 po 52,7 bodech), středeční podnikové objednávky (oček. +0,7 po +1,8 % m/m), čtvrteční ISM služeb (oček. 58,3 po 60,3 bodech) a konečně páteční měsíční data o zaměstnanosti (oček. +220 po +215 tis. nových prac. míst.). V Německu se zaměříme na páteční podnikové objednávky (oček. -0,6 po +2,0 % m/m).
 
 

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services