EMU: CPI, USA: ECI, firemní barometr Chicaga

Zprávy z finančních trhů, 31. 7. 2015 09:45

11.00 SEČ - Eurozóna: CPI (07 2015, y/y,%, odhad Eurostatu)

Očekávání:  0,2
Předchozí:   0,2

 

Cenový vývoj v posledních kvartálech úzce kopíruje vývoj cen ropy, resp. energií, jejich obrat tak zřejmě znamená, i dle očekávání trhu, návrat z deflace (poklesu cen) k cenové stagnaci resp. inflaci (růstu cen) na meziroční bázi. V celkovém pohledu inflaci táhne ke dnu pokles cen energií, ale i bez tohoto efektu, je celkově cenový růst eurozóny slabý.
Deflační tlaky jsou až na výjimky patrny v celé eurozóně a EU.
Vedle celkové slabosti inflace je tristní také pohled na souhrnný klesající inflační trend. Inflace je hluboce pod cílem ECB.
To je hlavní důvod expanzivních programů monetární politiky ECB.
Stav a tendence inflace eurozóny jsou nepříznivé pro euro a akcie, příznivé pro dluhopisy.

 

 

14.30 SEČ – USA: Index zaměstnaneckých nákladů (Q2 2015, q/q)
Očekávání: 0,6%
Předchozí:  0,7%

 

Po dlouhém období mzdové stagnace za poslední rok růst zaměstnaneckých nákladů a to jak mezd tak i benefitů v soukromé i státní sféře zrychluje (snad s výjimkou státních benefitů).  Růst mezd naznačily sice ne všechny ale některé další ek. indikátory.
Meziroční růst zaměstnaneckých nákladů za poslední kvartály vyšplhal až téměř k 3,0%.
Právě v tomto článku ek. cyklu, tedy mzdách tak začíná fungovat spojka ek. oživení a posilujícího trhu práce.
Ač trh práce ještě není zcela vyléčen, je již sporné, zda zůstává hlavně  „trhem firem“, které si mohou diktovat podmínky a kontrolovat tak nízký růst mezd. To je dobrou zprávou z pohledu pokračování ek. oživení a redukce deflačních nebezpečí.
Rychlejší růst mezd pak může velmi přiblížit zvyšování úr. sazeb.
Znamená tendence dat trvale rychlejší růst mezd? Data budou velmi zajímavá a důležitá.


 

15.45 SEČ – USA: Firemní barometr Chicaga (07 2015)
Očekávání: 50,5
Předchozí:  49,4

Trh za červenec čeká posílení indexu a tím po slabém poklesu i obnovení růstu ek. aktivity regionu, ten by měl ale zůstat nižší.

V únoru index překvapivě propadl na 5ti a ½ leté minimum znamenající citelný pokles ek. aktivity regionu (mimochodem první od dubna 2013 a nejsilnější od světové finanční krize). Propadly hlavní segmenty indexu: produkce, nové objednávky (rekordní propad indexu na pokrizové minimum od června 2009) a nevyřízené objednávky a zaměstnanost.
Svůj vliv, podle organizace zveřejňující indikátor, pravděpodobně měly stávka na západním pobřeží a nezvykle chladné a bouřlivé počasí.
Od března se pak index pohybuje na hraně stagnace, což je nejslabší výkonnost regionu od roku 2009.
Podobné je to s hlavními komponentami indexu (nové objednávky, produkce, zaměstnanost, nevyřízené objednávky pak v červnu klesly nejvíce od roku 2009). To potvrzuje zpomalení růstu celé ekonomiky dílem i hlubšími fundamentálními důvody.
Výhledy ale indikují zlepšení aktivity ve druhém pololetí.
 

I jiné regionální data ek. aktivity prakticky od začátku roku potvrzují citelně slabší výkonnost než třeba loni. Na druhou stranu výhledy firem pro začátek roku 2016 přes nedávné oslabení signalizují solidní růst ek. aktivity.
Data jsou poslední dobou smíšená.

Zdá se však, že celková ek. aktivita po očištění o dočasné zpomalující efekty stále solidně roste.  Dlouhodobě po odeznění zmíněných krátkodobých efektů lze předpokládat spíše obnovení dosavadních růstových trendů posledních let.
Výhled  pro poptávku i produkci hospodářství je tak nadále příznivý.

 

Dopad dat na finanční trhy: Rychlejší růst mezd je dobrý pro dolar a akcie, nepříznivý pro zlato a dluhopisy.
Obchodníci možná pamatují zdrcující propad ceny zlata z odpoledne 30.04. tohoto roku po potvrzení nečekaně silného růstu mezd; regionální data ek. aktivity svou slabostí znamenají horší zprávu pro dolar a akcie, dobrou pak pro zlato a dluhopisy.

 

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Zdroj:    HighSky
Partners Financial Services