Pražská burza za prázdninové aktivity oslabila, index pod tlakem rakouských emisí

Index PX-Tr dnes odepsal 0,63% a vrátil se zpět pod hladinu 1500b., když uzavíral těsně u hladiny 1493 bodů za mizivé aktivity – objemy obchodů zůstaly hluboko pod 300 mil. Kč.

Pražská burza byla před řeckým víkendovým referendem tažena dolů především rakouskými tituly – pojišťovna VIG se po včerejším „výletu“ k 870 Kč poroučela zpět a se ztrátou 1,6% uzavřela těsně nad 840 Kč.
Podobně se nedařilo ani Erste Bank.
Ta končila se ztrátou 1,5% na 701,60 Kč.
Posílení CZK vůči EUR „dopomohlo“ titulům k výraznějším ztrátám, když koruna zpevnila o 0,6% na pozadí pokračujícího pozitivního vývoje domácí ekonomiky a slabší likviditě na měnovém trhu.
Ve ztrátách končily i menší emise – CETV (-3%) a Pegas (-1,4%).


Naopak v zeleném končily díky silné aukci akcie ČEZu (+0,6%), které i přes patrnou aktivitu prodejců v průběhu dne při minimech u hladiny 557 Kč dokázaly uzavřít nad metou 560 Kč při největším, byť slabém, objemu 89 mil. Kč.
Volatilita dále doprovázela akcie NWR, která po včerejších zprávách o zájmu aktivistického investora o akcie NWR, přitáhla domácí spekulanty do hry.
Při velkém denním rozptylu (0,22 – 0,28 Kč) nakonec akcie uzavřely silnější o 4,4% na 0,24 Kč při objemu 8 mil. Kč.


V mezitýdenním srovnání index PX-TR ztratil 1,3% tažený dolů především rakouskými emisemi. Naopak „vítězem“ se staly akcie NWR, které posílily o 40%.


David Lamač, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services