Pravidelný týdenní komentář k trhu

Začátek prázdnin byl plně o řeckém dramatu.
Bohužel situace se nijak nepohnula a celý týden docházelo k opakovaným zvratům, ale řešení nalezeno nebylo. Řecku tak ke konci června vypršel termín druhého záchranného balíčku, který nebyl prodloužen, a země nesplatila splátku MMF.
Prozatím nebylo rozhodnuto, zda se jedná o bankrot, ale MMF patrně počká přinejmenším do nedělního referenda respektive do dalších kroků řeckých politiků.
Trh pod salvou zpráv z Řecka reagoval zvýšenou volatilitou.
Domácí index PX zakončil týden na 982 bodech, což znamenalo pokles o 1,3 % t/t.  
 
Agentura S&P snížila dluhový rating CME na B z B+ s negativním výhledem. S&P uvádí, že společnost zatím nerefinancovala 261 mil. USD konvertibilních dluhopisů, splatných v listopadu 2015.
Za jejich refinancování se zaručil největší akcionář CME Time Warner, nicméně podle S&P je tato pomoc závislá na splnění některých podmínek (zřejmě ve smyslu hospodaření), které nemůže CME zcela ovlivnit.
S&P očekává oznámení k refinancování okolo 1.10., kdy rovněž zaktualizuje rating.
Náš pohled je zjednodušen v tom, že se domníváme, že TW zajistí refinancování za každou cenu vzhledem k jeho participaci na společnosti a míře investice, kterou již provedl. Titul zakončil týden na 50,5 Kč (-2,5 % t/t).
 
Unipetrol oznámil, že kvůli technickým problémům neplánovaně odstavil etylénovou jednotku.
Odstávka by měla trvat od pondělí 29. června do pondělí 6. července.
Negativní dopad do zisku EBITDA odhaduje Unipetrol na 150 mil. Kč.
Tato částka představuje cca 2,5 % celkové upravené EBITDA za minulý rok.
Naproti tomu finanční ředitel společnosti MirosŁaw Kastelik v rozhovoru řekl, že v tomto roce společnost plánuje zvýšit provozní zisk o 1 mld. Kč prostřednictvím úspor nákladů a zlepšením marži. Vysoké marže, jaké byly v prvním pololetí, jsou pak podle Kastelika dlouhodobě neudržitelné.
Titul zakončil týden na 158,2 Kč (+1,5 % t/t).
 
Generální ředitel Komerční banky Albert Le Dirac’h v rozhovoru pro HN řekl, že se bance ve 2Q nadále daří zvyšovat objemy úvěrů a kompenzovat tak klesající marže.
Náklady spojené s příspěvky do nově vzniklého fondu pro řešení problémů bank by se podle jeho odhadů mohly letos pohybovat okolo 400 mil. Kč (předchozí odhad 500 – 550 mil. Kč). Řecká krize by neměla mít na KB žádný dopad, jelikož všechny dluhopisy banka prodala již před 3 lety a vzájemné vazby mezi ČR a Řeckem nejsou příliš významné.
Akcie zakončila páteční obchodování na 5400 Kč (+2,3 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla VIG (-4,5 %;842 Kč). Na titulu se neobjevila žádná fundamentální informace.
Dění kolem Řecka tvoří nejistotu v investorské komunitě a především finanční sektor je výrazně náchylný.
Především nejistota na dluhopisovém trhu se projevuje na pojišťovnách, které jsou závislé na investování do dluhopisů ze své podstaty.
Naopak nejvíce rostoucí akcií byla NWR (+41,2 % na 0,24 Kč). Protentokrát není důvod jen technický pohyb, ale článek v novinách ohledně zájmu investiční skupiny Arca Capital. Její majitel v novinách uvedl, že skupina buduje pozici a hodlá se aktivně podílet na řízení společnosti. Bližší záměry nejsou prozatím známy, ale daná informace stačila, aby byla výrazně zvýšena likvidita a s ní i cena.  
 
Příští týden bude opětovně ve znamení Řecka.
V neděli 5.7. se v zemi koná referendum o přijetí úsporných opatření navrhovaných věřiteli. Prozatím je pravděpodobnostní strom ještě velmi košatý, ale očekáváme, že ani v případě, že Řekové odhlasují „NE“ by nemělo dojít ke Grexitu.
Nicméně současně očekáváme, že věřitelé by měli rovněž zastat velmi striktní pozici a tlačit na ECB, aby nezvětšovala záchrannou linku ELA.
Pokud se odhlasuje „ANO“ pak by měla následovat pozitivní reakce a nadšení z možného pokračování vyjednávání s věřiteli, které však může být ovlivněno absencí řecké protistrany.
Důvodem je prohlášení řeckého premiéra a ministra financí, že složí své funkce v takovém případě.
Očekáváme, že Řecko bude stěžejním pilířem obchodování příštího týdne. Řecké „ANO“ v referendu by mělo mít pozitivní reakci a opačně „NE“ přinejmenším krátkodobou negativní reakci na trhy.
Naším základním scénářem je pozitivní reakce.
 
Vedle Řecka začne příští týden v USA výsledková sezóna za 2Q15.
Tradiční Alcoa zveřejní výsledky ve středu (8.7.). Ještě připomeneme, že příští týden je zkrácený v ČR z důvodu pondělního státního svátku Dne upálení mistra Jana Husa.
 
Z makroekonomického výhledu na příští týden se v USA zaměříme na pondělní ISM služeb (oček. 56,4 po 55,7 bodu) a středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání FEDu.
V Německu pak na pondělní podnikové objednávky (oček. -0,4 po +1,4 % m/m) a úterní průmyslovou produkci (oček. +0,1 po +0,9 % m/m).
 

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services