ČSOB: Zahraniční obchod s dalším vysokým přebytkem

Praha, 3. července 2015

Na jedné straně úspěšný vývoz nových aut do zahraničí, na druhé straně levnější suroviny.
Tak se dají stručně popsat hlavní faktory ovlivňující v květnu obchodní bilanci ČR.
Tempa růstu sice nijak neoslnila, ale přesto bylo kladné saldo obchodu skoro o pět miliard vyšší než ve stejném měsíci loňského roku (17,3 mld. vs. 12,6 mld. CZK). 

Auta se i tentokrát podílela na zlepšení zahraničního obchodu zásadní měrou.
Obstarala více než dvě třetiny z růstu exportu a fakticky představují necelou čtvrtinu celého českého vývozu do zahraničí.
S tím jak roste domácí poptávka po autech, zvyšují se i dovozy vozů do ČR.
Nicméně jen auta dokážou za měsíc vytvořit přebytek obchodní bilance v hodnotě 30 mld. korun, což aktuálně v ročním vyjádření představuje 371 mld. korun (v národní statistice). Je tak vidět další jasně pozitivní efekt automobilek – vedle růstu průmyslu, zaměstnanosti a nakonec i mezd.

Dovoz do ČR navzdory rostoucí domácí poptávce zaostává, nicméně hlavním důvodem není pokles zájmu o dovážené zboží, ale levnější suroviny.
Meziročně nižší ceny ropy a ropných produktů totiž snižují korunovou hodnotu importů a citelně vylepšují již tak velmi dobré výsledky české obchodní bilance.
Ta se nakonec zásadní měrou podílí na přebytku běžného účtu platební bilance a potvrzuje tak image ČR jako silné exportní země. 

V následujících měsících očekáváme další zlepšování zahraničního obchodu, jak už tomu napovídají nové zahraniční zakázky v průmyslu nebo očekávání nákupních manažerů.
Průmysl si tak prostřednictvím exportu udrží dominantní roli motoru českého hospodářství. 

Jen pro úplnost, v přeshraniční (dříve hlavní) statistice přebytek obchodu dosáhl 35,2 mld. korun, což v roční kumulaci znamená více než 442 mld. Není třeba pochybovat o dalším historickém rekordu a navíc hranice půl bilionu se tak pozvolna dostává na dohled. 

Petr Dufek, 


Zdroj:    FinExpert.cz
Partners Financial Services