V Praze dnes klidnější vývoj

Po hektičtějších dnech z úvodu týdne se dnes pražská burza částečně uklidnila a investoři zažili poklidnější den.
Index PX se držel v užším rozmezí kolem hranice 990 bodů.
Závěr byl mírně pod touto úrovní a znamenal mezi denní změnu o 0,17%.
Klidnější vývoj opět souvisel děním v Řecku, kde se přestalo vyjednávat a evropští představitelé a zástupci věřitelů čekají na víkendový výsledek tamního referenda.
Výrazněji v průběhu dne posilovaly akcie pojišťovací skupiny VIG, která tak pokračovala v umazávání předchozích propadů.
Kurz se dostal na 870 Kč, kde však nevydržel a vrátil se na 856 Kč (-0,02%). Dopolední zisky neudržela ani Erste Group, která nakonec odepsala 0,41%.
Z bankovních titulů si zisky udržela pouze Komerční banka (+0,84%), když vývoj byl opět podpořen v závěrečné aukci a kurz se dostal na denní maxima.
Příznivé podmínky pro německé utility (RWE +5%, EOAN +2%) po ustoupení tamní vlády od plánu na zdanění uhelných elektráren se nepodařilo využít ČEZu, který se nedokáže nadále vymanit z nízkých úrovní.
Kurz oslabil o 0,71%.
Pro Unipetrol vyznívají opětovně potvrzené silné jak petrochemické, tak rafinérské marže od společností v sektoru (dnes reportovala mateřská PKN). Unipetrol dokázal vytěžit růst o 0,95%.
Po zprávě o zájmu aktivistického investora o akcie NWR bylo na tomto titulu dnes živěji. Objem dosáhl téměř 12 mil. Kč a chvilku se obchodovalo za 0,28 Kč, což byl růst o 40%.
Close byl na podstatně nižších hodnotách a znamenal růst o 15%.


David Brzek, makléř, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services