Ztrátu či krádež osobních věcí zažilo 7 z 10 Čechů

Praha, 30. června 2015

Více než dvě třetiny Čechů (69 %) přišly během svého života o osobní věc vinou ztráty nebo krádeže.
Téměř každému třetímu (29 %) se to přihodilo dokonce opakovaně.
Vyplynulo to z květnového průzkumu Equa bank.
Ročně se přitom dle Policejního prezidia ČR eviduje v celé zemi okolo 100 000 kapesních a drobných krádeží v hodnotě 4 miliard korun.
V nadpoloviční většině případů se jedná o věci, které nosíme běžně při sobě, jako je peněženka, mobilní telefon či osobní doklady.
Předejít případným finančním ztrátám při krádeži lze přitom snadno.
Stačí k tomu již koruna denně.
Pojištění od Equa bank kryje ztrátu či odcizení osobních věcí až do výše 30 000 korun za pouhých 29 korun měsíčně. 

„Ztráta či krádež osobních věcí je vždy nepříjemná.
A jak vyplývá z průzkumu, tak se většině z nás nevyhne.
Zmírnit dopad takovýchto problémů lze přitom pojištěním osobních věcí, včetně pojištění případného zneužití platební karty už od 29 korun měsíčně.
Například v situaci, kdy je odcizena taška s telefonem, hotovostí a dalšími věcmi, může mít klient nárok na náhradu škody až do výše 30 000 korun,“ uvádí Ondřej Hák, ředitel úvěrových a pojišťovacích produktů Equa bank.

Nejpravděpodobnější scénář: ukradená peněženka v Praze

Nejčastější ztracenou či odcizenou věcí bývá podle průzkumu Equa bank peněženka (58 %), hotovost (54 %), mobilní telefon (39 %) a osobní doklady (38 %). Téměř čtvrtinu případů (23 %) pak tvoří platební karty.
Ztráta nebo krádež fotoaparátu, notebooku, tabletu či MP3 přehrávače bývá ve srovnání s ostatními předměty výjimečná.
Největší pravděpodobnost, že budete okradeni, je v Praze.
Oproti ostatním regionům je tato pravděpodobnost téměř dvojnásobná.
Jako největší nepříjemnost spojenou se ztrátou či krádeží uvedlo nejvíce dotázaných (52 %) čas strávený vyřizováním nepříjemné události (od hlášení policii až po vyřizování dokladů aj.). Pro čtvrtinu poškozených (23 %) je nejvíce nepříjemná finanční ztráta.

Škody se nejčastěji vyšplhají do tisíců korun

Neoprávněným výběrem či platbou bývá zneužita téměř každá druhá ztracená platební karta (44,2 %). Škoda je v 7 z 10 případů do 5 000 korun. Škodu vyšší pak zažila třetina respondentů.  

Pojištění již od 29 korun měsíčně

Pojištění platební karty a osobních věcí nabízí Equa bank již od 29 korun měsíčně a vztahuje se na případy ztráty nebo odcizení platební karty a jejího následného zneužití (jedná se o bezkontaktní, internetové i PINové transakce kartou až do výše 30 000 korun). V případě ztráty nebo odcizení osobních věcí (kabelka, peněženka, klíče, doklady, brýle aj.) hradí pojištění náklady na pořízení nových věcí v celkové výši až 30 000 Kč.
To samé platí i v případě, kdy je klientovi Equa bank odcizen mobilní telefon nebo jeho hudební přehrávač.

Klienti, kteří chtějí být chráněni na vyšší částky, mohou zvolit komplexní pojištění platební karty a osobních věcí za 59 korun měsíčně, které poskytuje krytí až do 50 000 korun a vztahuje se i na odcizení tabletu, notebooku či fotoaparátu.


Zdroj:    FinExpert.cz
Partners Financial Services