Postupné zrušení sankcí vůči Íránu by mohlo ropné medvědy zklamat

Zprávy z finančních trhů, 30. 6. 2015 10:00

Dnešní den měl být posledním v jednání o íránském jaderném programu.
Tak jako se v posledních týdnech mluvilo o posunutí termínu, tak dnes je jisté, že jednání budou prozatím pokračovat i na začátku července.
Další významný den je  9. července, protože pokud jednání budou pokračovat i po tomto dni, tak americký kongres bude mít větší pravomoc zasáhnout.
Kongres bude mít 30 dní na revizi dohody, pokud dohoda bude poslána před 9. červencem, zatímco po tomto dni bude mít až 60 dní.
Tím se potenciální zrušení sankcí může výrazněji posunout.


Analytici z JBC dnes upozornili, že tyto zpoždění mohou způsobit růst cen ropy, protože trh z jisté části již s vyšším exportem ropy z Íránu počítá.
Jedním z důvodů proč futures křivka ropy od příštího roku je téměř plochá je právě očekávání ohledně většího objemu ropy z Íránu na trhu.
Jinými slovy, pokud by zrušení sankcí bylo postupné a navíc s výrazným zpožděním, tak by to mohlo zklamat současné očekávání a cena ropy by mohla reagovat růstem. Reakce trhu na íránskou dohodu tedy není vůbec jistá.


Ačkoliv po zrušení sankcí je nutné v Íránu výrazně investovat, aby se produkce ropy dostala na úroveň před sankcemi, tak Írán má podle různých odhadů až desítky milionů barelů ropy v zásobnících a na tankerech.
Tato ropa by měla přinést okamžitý tlak na pokles cen ropy, nicméně ve střednědobém období se jedná o otázku, zda tržní očekávání nejsou příliš vysoko ohledně schopnosti a možnosti Íránu výrazně svůj export navýšit v brzké době.


Jak ukazuje obrázek níže, tak se export ropy z Íránu snížil téměř o polovinu (2011-2014). Béžové obdélníky označují pokles exportu ropy do různých destinací.



 


Zdroj: Bloomberg, EIA


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services