TradeFio – nákup 100 ks akcií Delta Air Lines

Zprávy z finančních trhů, 26. 5. 2015 17:00
Reakce na výraznou korekci amerických leteckých společností v minulém týdnu, která dle našeho názoru nereflektuje skutečnou hodnotu společnosti Delta Air Lines.
Domníváme se, že v krátkodobém horizontu existuje zvýšená pravděpodobnost růstového pohybu, který může podpořit také možný pokles cen ropy, ať už na pozadí posilujícího amerického dolaru (v souvislosti s lepšími makrodaty či vývojem v eurozóně) či výsledek jednání ropného kartelu OPEC v příštím týdnu.

V rámci modelového portfolia TradeFio jsme opětovně vstoupili (více o předchozí pozici zde) do long pozice akcií Delta Air Lines (DAL). Na trhu bylo nakoupeno 100 ks akcií za cenu 42,48 USD.
Navzdory příznivým cenám ropy a obecně relativně dobré valuaci leteckých společností si americké aerolinky prošly v minulém týdnu velmi solidní korekcí, když se poklesy pohybovaly od pěti do deseti procent.
Daný propad vyvolalo prohlášení některých aerolinek, které uvedly plán růstu přepravní kapacity.
Negativní sentiment v sektoru leteckých dopravců podpořil také CEO American Airlines, který v rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že v případě rostoucího konkurenčního boje nehodlá ztrácet zákazníky a bude chtít bojovat s ostatními konkurenty, včetně těch nízkonákladových.
Souhrn těchto informací vyvolal obavy investorů z možných cenových válek, které by tak v menší či větší míře mohly brzdit příznivý dopad levné ropy.
Ropa totiž tvoří významnou část nákladů a přes růst v posledních týdnech je stále přibližně na polovině loňských úrovní a letecké společnosti tak díky těmto úsporám dosahují výrazně lepší ziskovosti, která by tak mohla být částečně ohrožena.


Domníváme se, že současný propad akcií Delta Air Lines je přehnaný a nereflektuje skutečnou cenu společnosti. Jsme názoru, že i přes zmíněná rizika a možné částečné tlaky na ziskové marže se letecké společnosti v USA obchodují na atraktivních cenách a v souhrnu nereflektují příznivý dopad levné ropy na hospodaření aerolinek v letošním roce.
Dle posledních analýz trhy navíc očekávají rekordní letní sezónu v počtu přepravených pasažérů (meziročně +4,5%). Navíc vedle částečné technické podpory (akcie se obchoduje kolem 200denního MA) se domníváme, že by cena ropy neměla v příštích dnech a týdnech zdražovat, naopak vidíme prostor spíše pro její pokles, který by měl aerolinkám tradičně svědčit.


Profit-target stanovujme poblíž ceny 47 dolarů (cca +10%) a případnou ztrátu předem limitujeme na úrovni -4% pod cenou 41 dolarů.



 


Historie předchozích operací a základní popis TradeFio naleznete zde.



Fio banka, a.s.


Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services