Nejdražší provoz kanceláří? Opět vévodí Londýn, Praha je na samotném chvostu

Zprávy z finančních trhů, 25. 5. 2015 10:06

Praha, 25. května 2015

Výše nájemného, ceny energií a jejich spotřeba, nejrůznější poplatky za služby nebo místní daně… A samozřejmě efektivita řešení kancelářského zázemí.
To vše se promítá do nákladů firem na pracovní prostory.
Mezinárodní poradenská společnost DTZ tyto náklady převedla na jedno pracovní místo.
A ukázalo se, kde na světě je provoz kanceláří nejnákladnější.
Jen pro srovnání: nájemci v Praze jsou na tom sedmkrát lépe než v Londýně…

Praha: Z rozsáhlé analýzy DTZ vyplynulo zajímavé zjištění: celosvětově náklady na jedno kancelářské místo klesly v roce 2014 o 4,4 %.
Jednotlivé kontinenty, nebo dokonce i regiony, však vykazovaly značné rozdíly.
Strmě rostou náklady na trzích na Blízkém východě a v Africe, překvapily i Londýn nebo Dublin, kde došlo ke zvýšení nákladů o 16 %, respektive 27 %.

Právě londýnský West End je vůbec nejdražším místem pro provoz kanceláří na světě – náklady na jedno pracovní místo zde vloni dosáhly 29 000 amerických dolarů a mají tendenci dále stoupat.
Jen pro srovnání, druhým nejdražším městem je Hongkong, kde jsou výdaje na jedno pracovní místo 21 100 USD.

James Maddock, vedoucí Global Occupier Services DTZ, výsledky průzkumu komentuje: „Londýnský West End je nadále nejdražším městem na planetě, kam umístit svůj pracovní stůl. A nic nenasvědčuje tomu, že by se to v blízké budoucnosti mělo měnit.
Londýn zůstává silným lákadlem pro nájemce, kteří vidí hodnotu v kanceláři umístěné v jednom z nejvýznamnějších finančních a obchodních center na světě.
Bude zajímavé sledovat debatu kolem navrhovaného referenda o setrvání země v EU a jeho dopady na pozici Londýna jako základnu pro mnoho z největších světových korporací."

Globálně však DTZ pozoruje pokles nákladů.
Důvodů je několik: růst dolaru, slabší hospodářský růst v Evropě, množství nových nabídek na rozvíjejících se trzích nebo fakt, že firmám stačí na stejný počet zaměstnanců menší kancelářská plocha než v minulosti. Kupříkladu v Evropě je to 12,5 m2 na jedno pracovní místo (nejméně v Bukurešti – 7 m2), zatímco v Číně činí průměr 8,8 m2.
Celosvětový průměr dosahuje 11,6 m2, nejvíce velkorysí jsou zaměstnavatelé v Helsinkách – 22,1 m2.

Pokles nákladů v roce 2014 lze výmluvně dokladovat i na vývoji ve střední a východní Evropě.
Na úrovni měst zaznamenala nejprudší pokles nákladů na pracovní místo Moskva, a to o celou třetinu.
Výrazný propad zaznamenaly rovněž Bukurešť (25 %), Bratislava (23 %) a Praha (21 %). Mírnější korekce byla jen v případě Varšavy – 2 procenta na 5 230 dolarů.
V Praze je to 4 010 USD.

„Propady celkových nákladů na pronájem v Praze jsou způsobeny meziročním poklesem nájemného v důsledku zvýšené konkurence na pražském kancelářském trhu.
Nájemné je uváděno v eurech a vliv tak mělo oslabení evropské měny vůči dolaru,“ přibližuje hlavní důvody snížení nákladů Lenka Šindelářová, vedoucí oddělení Research & Consulting v pražské kanceláří DTZ.

Dále je podle ní patrná vyšší efektivita využívání prostor, kdy došlo k průměrné pronajaté ploše na jedno pracovní místo.
Vliv měly hlavně nové kancelářské budovy, které tato řešení umožňují.
Zvýšená efektivita je také u poplatků, kdy nové budovy (i v centru) nabízí poplatky výrazně pod 100 Kč/m2/měsíc.


Zdroj:    FinExpert.cz
Partners Financial Services