Výsledky HP - zisk dle očekávání, tržby nižší

Zprávy z finančních trhů, 22. 5. 2015 11:00
Výrobce elektroniky Hewlett-Packard včera po uzavření trhů reportoval výsledky za fiskální 2Q 2015.

Čistý zisk dosáhl hodnoty 0,87 USD na akcii (před rokem 0,88 USD na akcii). Tržby dosáhly 25,45 mld. USD (před rokem 27,31 mld. USD). Analytici oslovení agenturou Bloomberg v průměru očekávali zisk 0,86 USD na akcii při celkových tržbách 25,67 mld. USD.


Z hlediska tržeb jsou pro společnost nejrůstovějším segmentem služby podnikům (+16 % y-y na 4,82 mld. USD). Nejvyšší tržby však i nadále generuje prodej tiskáren a osobních počítačů (+ 6 y-y ma 13,19 mld. USD), tato divize představuje více než polovinu z celkových tržeb společnosti, když výrazný propad prodejů stolních počítačů částečně vyvažují notebooky a tiskárny.
Prodej hardwaru korporátním klientům rostl meziročně pouze 1 % tempem na 6,56 mld. USD.
I přes nižší podíl na celkových tržbách však korporátní klientela tvořila v uplynulém čtvrtletí téměř 50 % z čistého zisku společnosti.


V poslední době HP čelí slabší poptávce po osobních počítačích a především tvrdé konkurenci ze strany low-costových výrobců serverů.
Ti získávají velkou část zakázek na stavbu velkých datových center.


Společnost dnes také zveřejnila zprávu o chystaném odprodeji 51% podílu čínské síťové divize za 2,3 mld. USD.
Kupujícím je Unisplendour Corp, jedná se o dceřinou společnost státem vlastněné Tsinghua Unigroup.
Spekuluje se, že hlavním důvodem prodeje je pravděpodobně vidina lepšího přístupu na čínský trh, kde jsou „domácí“ výrobci často upřednostňováni před výrobky západních společností. Řada západních společností z oblasti IT proto v Číně vyhledává lokální partnery pro prodej svých produktů.


V následujícím čtvrtletí společnost očekává zisk 0,83-0,87 USD na akcii, přičemž tržní konsensus je nastaven na 0,87 USD na akcii.


Akcie společnosti Hewlett-Packard (HPQ) si již před včerejším zveřejněním výsledků připsaly 2,3 % na 33,8 USD.
I přes to však titul za letošní rok ztrácí 35 %.
Tržní kapitalizace společnosti přesahuje 60 mld. USD.


Tomáš Spousta, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services