ČEZ: Stabilizační rezerva na emisní povolenky vznikne v r. 2019, pro ČEZ je to pozitivní krok

Mezi zástupci členských států EU a zástupci Evropského parlamentu včera došlo (podle informací agentury Bloomberg) k dohodě o vzniku tržní stabilizační rezervy na emisní povolenky.
Začne fungovat od roku 2019.
Jde o kompromis, když původní návrhy hovořily o roku 2021, některé státy (jako např.
Německo a Velká Británie) usilovaly o rok 2017.
Již ve středu 29. dubna byla uzavřena dohoda mezi jednotlivými členskými státy EU (náš komentář naleznete zde), již před včerejším jednáním se zástupci Evropského parlamentu tak panoval optimismus a bylo podle našeho názoru velmi pravděpodobné, že bude panovat shoda a k dohodě dojde.
Včerejší zprávu z Evropského parlamentu (EP) tak nevnímáme jako překvapivou.
K finálnímu plenárnímu hlasování europoslanců na toto téma by mělo dojít letos v červenci. Nepředpokládáme, že by bylo odhlasováno něco jiného než to, co bylo dohodnuto včera.


Jak jsme již dříve komentovali, hlavním cílem tržní stabilizační rezervy je do budoucna snižovat (korigovat) nadbytek emisních povolenek na trhu a tím tak podporovat cenu emisních povolenek, a potažmo i stabilizovat (podporovat) tržní ceny elektřiny.
Evropský obchodní systém s emisními povolenkami trpí podle tržních odhadů přebytkem, jenž činí kolem 2 mld. ks povolenek.
Podle včerejší dohody by mělo v budoucnu docházet k postupnému stahování povolenek z aukcí, a to do té doby dokud přebytek neklesne pod 833 mil. ks.
V prvním roce fungování stabilizačního mechanismu bude do rezervy konkrétně přesunuto 8 % povolenek z celkového oběhu.
Stabilizační mechanismus by měl být flexibilní v tom smyslu, že by měl fungovat i z druhé strany, tzn., že pokud bude naopak vznikat nedostatek na trhu (konkrétně klesne-li přebytek povolenek pod hranici 400 mil. ks) tak povolenky budou ze stabilizační rezervy naopak uvolňovány zpět do trhu.
Dále bylo potvrzeno, co bylo v plánech již v minulosti, a to, že backloadované emisní povolenky z let 2014 – 2016 v objemu 900 mil. ks budou přesunuty do rezervy a neměly by být uvolněny zpět dříve než v roce 2020.


Shoda na vzniku tržní stabilizační rezervy je pozitivní zprávou pro energetické společnosti, které v minulosti investovali značné finanční prostředky do modernizace výrobních zdrojů či přímo do nových výrobních zdrojů, které jsou pak méně náročné na emise.
Mezi tyto energetiky řadíme i ČEZ.
Podle našich odhadů by výše naznačená reforma měla vytvořit v nejbližších letech podmínky alespoň pro mírný růst cen emisních povolenek.
Jelikož se jedná o kompromisní řešení, tak pro letošní ani pro příští rok nevidíme jako pravděpodobné, že by se cena emisní povolenky vyšplhala např. k úrovním kolem 15 EUR.
Nicméně očekáváme, že by se v průběhu letoška mohla cena posunovat k hranici 8 EUR a v příštím roce odhadujeme rozmezí 9 – 10 EUR.
Tento vývoj by podle našeho názoru měl přinejmenším zastabilizovat či mírně podporovat tržní ceny elektřiny, které by se v průběhu příštích dvanácti měsíců mohly dle našich odhadů podívat zpět k úrovním kolem 35 EUR/MWh.


Výše zmíněné chystané změny v evropském systému emisních povolenek však s velkou pravděpodobností nezvrátí zatím pokračuící klesající trend v prodejních cenách silové elektřiny, které realizuje ČEZ, když očekáváme, že i v roce 2016 bude ČEZ prodávat ze svých elektráren za nižší ceny než letos.
Konkrétně aktuálně predikujeme cenu na rok 2016 kolem úrovně 34,70 EUR/MWh (meziročně níže o cca 10,5 %). Určitou stabilizaci, resp. mírný růst v prodejních cenách ČEZu predikujeme od roku 2017, resp. 2018.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services