Týdenní souhrn dění na finančních trzích

Zprávy z finančních trhů, 17. 4. 2015 16:49

Během týdne proběhlo několik událostí v Evropě a v USA, které větší dopad na finanční trhy neměly, přesto na závěr týdne došlo na akciových trzích k výraznému vybírání zisků.
Středeční zasedání ECB nakonec žádnou změnu politiky nenaznačilo, prezident Draghi potvrdil, že program QE se zatím nijak měnit nebude.
V USA pokračovala série slabších makrozpráv, ale bez výraznějšího dopadu na trhy.
Tento týden se v USA již naplno rozjela výsledková sezóna, která byla především z hlediska velkých bank smíšená, ale reakce akcií na dosud zveřejněné výsledky firem byla minimální.
Celý týden probíhalo jednání Řecka s věřiteli v Evropě a USA, ale k žádnému posunu nedošlo.

 Na závěr týdne evropské akcie zahájily mírnou korekci, kterou v pátek razantně prohloubil globální propad akciových trhů.
V pátek došlo v Číně k uvolnění pravidel pro otevírání krátkých pozice (spekulace na pokles) a následný propad čínských akcií strhl i akciové trhy v Evropě i USA.
Akciové indexy v západní Evropě propadly o 2-5 % t/t, v USA byly ztráty akciových indexů kolem 1 % t/t.
Domácí index PX zakončil týden na 1 049bodech, což znamenalo pokles o 0,3 % t/t.

 Na pražské burze byl uplynulý týden poměrně bohatý na významné zprávy.
Pojišťovna VIG zakončila výsledkovou sezónu za rok 2014.
Hrubé předepsané pojistné dosáhlo loni 9 146 mil. EUR (-1 % r/r). Pokles byl způsoben především vlivem měnových kurzů a plánovaným omezením jednorázového pojistného v Polsku. Čistý zisk ve výši 367 mil. EUR pak nenaplnil naše odhady (399 mil. EUR). Výsledky zahrnují odpis expozice vůči zkrachovalé společnosti Heta (dříve Hypo Alpe) ve výši 79 mil. EUR.
Dividenda ve výši 1,4 EUR je podle očekávání, naopak zklamáním byl výhled managementu pro tento rok, kde neočekává výraznější meziroční růst zisku kvůli poklesu výnosů z investic.
Akcie VIG reagovaly na zprávy negativně a odepsaly 4 % t/t na 1 114 Kč.

 Nejvíce v rámci pražské burzy ztratily akcie NWR (-6,3 % na 0,3 Kč). Společnost zveřejnila objemy uhlí za 1Q15, které ukazují na to, že NWR by mohlo mít problémy se splněním ročního cíle těžby.

Naopak největší růst zaznamenala Fortuna (+5 % na 97,9 Kč). Neobjevily se žádné zprávy týkající se společnosti a jedná se tak spíše jen o korekci předchozího propadu poté, co společnost oznámila, že nevyplatí dividendu ze zisku minulého roku.

 Dařilo se také akciím O2 ČR, které při zvýšených objemech výrazně rostly v průběhu středy a čtvrtka a i přes páteční korekci přidaly 4,9 % t/t na 217 Kč.
V pátek 17.4. byl poslední obchodní den, kdy se akcie obchodovaly s nárokem na účast na valné hromadě (VH), která bude mimo jiné rozhodovat o rozdělení společnosti a o distribuci hrubé dividendy 13 Kč/akcii. Účast na VH a hlasování proti rozdělení společnosti dává akcionáři možnost automatické účasti na odkupu oddělené části (CETIN). O2 CR dále překvapivě oznámila, že očekává lepší výsledky hospodaření za 1Q15, než jaké je současné očekávání trhu.

 Komerční banka se ve středu poprvé obchodovala bez nároku na hrubou dividendu 310 Kč.
Akcie za celý uplynulý týden klesla o 103 Kč (-1,9 % t/t), což je o méně než zmíněná dividenda.

V příštím týdnu zahájí výsledkovou sezónu za 1Q 2015 na domácím parketu Unipetrol. Rekordní výsledky pozitivně podpoří vyšší objemy a vysoké marže jak v petrochemické, tak rafinační.
EBITDA by měla vzrůst na 2,8 mld. Kč (+59,3 % r/r). V pátek 24.4. je pak poslední den s právem na hrubou dividendu 13 Kč u akcií O2 ČR.

 Ve světě bude týden relativně chudý, pokud jde o rozhodování centrálních bank či jiné významné informace.
Pozornost investorů se tak podle nás stočí ke stále nekončícímu vyjednávání s Řeckem o pomoci a reformách.
Příští pátek by v této věci nové informace mohlo přinést zasedání ministrů financí EU a centrálních bankéřů v Rize, které má na programu právě finanční pomoc Řecku.
Hned ze začátku týdne (pondělí) by však více sledované mohlo být zasedání ministrů zahr. věcí EU k tématu ukrajinské krize.
V současnosti však nečekáme zásadní zprávy ani v jednom z tématů, a tak neočekáváme potenciál výrazného vlivu na akciové trhy.

 Větší efekt na trhy by tak mohla mít spíše pokračující výsledková sezóna v USA.
Příští týden budou zveřejňovat výsledky především firmy z oboru IT (Facebook, Google, Amazon, Microsoft), spotřebního zboží (Coca Cola, PepsiCo, McDonald’s) a poslední velká banka (Morgan Stanley). Výsledková sezóna zatím nepřinesla ani výrazně pozitivní, ani výrazně negativní sérii čísel, a při absenci jiných zpráv tak očekáváme pohyb trhů spíše do strany.

 Z makročísel se v úterý bude sledovat německý průzkum nálady na finančních trzích ZEW, kde se čeká mírné zlepšení na 56,5 b. (posl. 55,1). Ve středu a ve čtvrtek budou vydána čísla z trhu nemovitostí v USA: prodeje stávajících domů (oček. +3,1 % m/m v březnu po 1,2 %) a nových domů (oček. -5,6 % po +7,8 %). V eurozóně bude známa spotřebitelská důvěra za duben ve středu (oček. -2,5 b. po -3,7) a americké počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti by neměly přinést velkou změnu (oček. 289 tis.). Nejvýznamnější z týdne zřejmě budou páteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA, kde se čeká růst o 0,6 % po sérii propadů (-1,4 % v únoru). Rovněž se bude sledovat sentiment německých firem Ifo, kde se čeká mírné zlepšení (108,4 b. po 107,9).


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services