USA: Chicago PMI, Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (březen)

Zprávy z finančních trhů, 31. 3. 2015 10:29

15.45 SEČ – USA: Firemní barometr Chicaga (03 2015)
Očekávání: 51,5

Předchozí:  45,8
Trh za březen čeká posílení indexu a tím i obnovení alespoň malého růstu ek. aktivity regionu.
V únoru index překvapivě propadl na 5ti a ½ leté minimum znamenající citelný pokles ek. aktivity regionu (mimochodem první od dubna 2013). Propadly hlavní segmenty indexu: produkce, nové objednávky (rekordní propad indexu na pokrizové minimum od června 2009) a nevyřízené objednávky a zaměstnanost.
Svůj vliv  podle organizace zveřejňující indikátor pravděpodobně měly stávka na Západním pobřeží a nezvykle chladné a bouřlivé počasí.
Podle ní je těžké propad barometru sladit s předchozím silným trendem ukazatele a je třeba pro posouzení podkladového trendu ekonomiky počkat na březnová data. 

I jiné regionální a celostátní zprávy (zejména propady maloobchodních tržeb, index ISM průmyslu, regionální data ek. aktivity, mírná data trhu domů) v posledních měsících naznačily citelnější oslabení růstu sektorové a agregátní ek. aktivity na slabší úroveň, na druhou stranu akceleruje růst trhu práce, spotřebitelský sentiment a aktivita služeb jsou solidní.
Data jsou tak poslední dobou smíšená.
Solidní růst ek. aktivity signalizují, přes nedávné oslabení,  i výhledy firem pro začátek roku 2015.

 

16.00 SEČ – USA: Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (03 2015)
Očekávání: 96,0
Předchozí:  96,4
Spotřebitelská nálada amerických domácností po dlouhých letech od světové finanční krize v posledních měsících vyrostla na svůj dlouhodobý solidní normál, který je současně maximem od předkrizového roku 2007.
Navíc důvěra obyvatelstva v ekonomiku by měla dále sílit.
Domácnosti vnímají příznivě zlepšování podmínek trhu práce, ekonomiky a silný akciový trh, morálku obyvatelstva by měly vylepšit i propady cen ropy.
Přes posílení trhu práce ale zůstává růst mezd trvale nízký, proto se zřejmě optimismus domácností zatím stále nepřelil do výraznějšího zvýšení spotřebitelské poptávky a následně inflace.

 

Dopad na finanční trhy: Informace PMI Chicaga jsou dlouhodobě dobré pro dolar a akcie, nepříznivé pro zlato a dluhopisy, ovšem pád indexu dopad na trhy otočil. Události potvrzující solidní spotřebitelský sentiment jsou podpůrné pro dolar a akcie a nepříznivé pro zlato a dluhopisy.


Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.
www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Zdroj:    HighSky
Partners Financial Services