Euro: předvelikonoční týden mnohé napoví

Zprávy z finančních trhů, 30. 3. 2015 11:59

Euro k dolaru ztrácí 0,3% d/d na 1,085.
Trh se minulý týden odrazil od pivotního milníku, v oblasti klíčové podpory tvořené spojnicí spodní linie klesajícího kanálu od roku 2008 a podpory konsolidačního trojúhelníku z let 2000 – 2001.
Spouští bylo hlavně kvůli rozhodnutí Fedu monetární politiky.
Centrální banka totiž v odpovědi na slabší ek. data snížila výhled optima zvyšování úr. sazby, proto poněkud zanikla informace o zrušení trpělivosti se zvyšováním úr. sazeb.
Ovšem již v pátek šéfka Fedu Yellenová prezentovala vcelku optimistický pohled na ek. vývoj (HDP, trh práce, inflace) a očekávání pozvolného růstu úr. sazeb.
Další vývoj úr. sazeb tak rozhodnou aktuální ek. data.
Při pravděpodobnějším scénáři normalizace inflace k 2,0 % a udržení solidního růstu ekonomiky a trhu práce lze předpokládat zahájení zvyšování úr. sazeb nejdříve od června, případně ve druhém pololetí, což je zase dobrá zpráva pro dolar.

 

Jiné události americké ekonomiky byly tentokrát poněkud nad očekáváním a lepší pro dolar: zejména příjemně překvapily únorové Prodeje nových domů, méně už únorové Prodeje existujících domů, mírně nad očekáváním byla i únorová spotřebitelská inflace.
V eurozóně opět nečekaně značně posílily březnové Indexy PMI průmyslu a služeb (hlavně zásluhou Německa) a Ifo, což zase jsou dobré zprávy pro euro.

 

Trh během července narušil 2letou podpůrnou linii, která držela středně a dlouhodobý růstový trend a která byla zásadní pro stanovení střednědobého a dlouhodobého výhledu.
To zřejmě znamená výraznější a dlouhodobější obrat, trh navíc vyřadil ze hry i hlavní podpůrná pásma 1,297 – 1,315 a 1,165 – 1,225.
Uvedené dlouhodobé technické signály se silnými fundamentálními důvody tlačí trh dolů.

EUR/USD, denní komentář

Další minimální významné střednědobé a dlouhodobé cíle, respektive podpory, tvoří 1,072, 1,065, pásmo 1,041 – 1,045 případně dlouhodobé cíle 1,008 a 0,853, rezistence pak 1,104, 1,121.
Další rezistenční region tvoří  1,148, 1,153, 1,158, 1,171, výhledově pak možná hlavní zónu 1,21 – 1,224.
Jeho případné znovuzískání by obnovilo významnější růstový moment, nicméně z důvodů odmítnutí technické a fundamentální analýzy i současného sentimentu na trhu ale asi jen stěží bude významně vyzváno či překonáno.

EUR/USD, denní komentář

Dolar je stále v kurzu vzhledem k diferenciálu i očekávání růstu HDP a úr. sazeb.
Ek. aktivita USA roste solidně, expanze trhu práce akceleruje.
To vede k očekávání spíše dřívějšího zahájení zvyšování úr. sazeb.
Eurozóna pak naopak přes oživení v posledních měsících vykazuje spíše slabší růst ek. aktivity, ECB pak teprve nastoupila na počátek dlouhé cesty kvantitativního uvolňování.
Navíc euru stále škodí nejistota spojená s třaskavou krizí na Ukrajině, respektive s řešením ekonomických a finančních otázek Řecka.

 

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.
www.highsky.cz    - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy
 


Zdroj:    HighSky
Partners Financial Services