Pravidelný týdenní komentář k trhu

První březnový týden v roce se investoři zaměřili na zasedání ECB a makroekonomická data.
ECB dle očekávání přinesla technické podrobnosti ohledně svého programu QE.
Draghi se vyjádřil, že ECB bude nakupovat i aktiva se záporným výnosem a zahájeno bude již 9.3., což je o něco dříve než původně naznačované datum 15.3.
Reakce především eura na sebe nenechala dlouho čekat.
Euro se propadlo vůči dolaru na desetiletá minima 1,09.
Americká makroekonomická data navíc posílila tento trend především díky měsíčním datům ze zaměstnanosti, která překonala očekávání (295 tis. vs. oček. 257 tis. nových pracovních míst). Domácí index PX zakončil týden na 1037 bodech, což znamenalo růst o 1,4 % t/t.
 
Z domácích zpráv jsme sledovali oznámení o schválení rozdělení společnosti O2 CR.
Od O2 se oddělí infrastrukturní část (CETIN) do samostatné nekotované společnosti v poměru 1:1.
Akcionářům, kteří nebudou souhlasit s oddělením bude nabídnut odkup akcií CETINu.
Nezávislé ocenění CETINu ke konci roku 2014 činilo zhruba 150 Kč/akcii. Tento posudek bude zřejmě použit pro stanovení odkupní ceny.
Není jasné, jakou hodnotu bude mít pokračující O2 CR vzhledem k tomu, že není zřejmé, jak budou nastaveny vztahy mezi O2 a CETINem. Současně se ruší finanční asistence ve stávající podobě, ale majoritní vlastník bude žádat o obdobnou asistenci u nově vzniklých subjektů.
Mimo fundamentální hodnotu vnímáme riziko prodejního tlaku díky nemožnosti či neochotě zahraničních účtů vlastnit nekotovanou společnost (či následně administrativně řešit hlasování na valné hromadě). Titul zakončil týden na 190 Kč (-8,7 % t/t).
 
Na domácím trhu pokračovala výsledková sezóna, kde CEZ v úterý splnil svoje plány pro 2014 (EBITDA 72,5 při cíli 72 mld. Kč), zklamal v jednorázových položkách za 4Q14 (čistý zisk 2,8 vs. oček. 7,3 mld. Kč) a opětovně překvapil v optimistickém výhledu na rok 2015 (EBITDA 70 vs. oček. 65,5 mld. Kč). Celkové vyznění výsledků především díky lepšímu výhledu bylo pozitivní.
Informaci ohledně hrubé dividendy jsme se dle očekávání nedozvěděli přímo, ale ze slov managementu nadále držíme náš odhad 40 Kč/akcii. Titul zakončil páteční seanci na 630 Kč (+1,4 % t/t).
 
Fortuna svými čtvrtečními výsledky výrazně zklamala investory.
Za zklamáním stojí horší výsledky za 4Q14 díky vyšším finančním nákladům, nižší výhled na 2015 na úrovni provozního zisku EBITDA a změna strategie, která zřejmě povede k dramatickému omezení dividendové kapacity společnosti v bezprostřední budoucnosti. Výhled na rok 2015 je pokles EBITDA o 20-25 % při očekáváních růstu.
Meziroční pokles by měl být zapříčiněn zrušením manipulačního poplatku na Slovensku a investicím do rozvoje.
Titul zakončil páteční obchodování na 104,5 Kč (-20,2 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla Fortuna (-20,2 %; 104,5 Kč). Společnost zveřejnila výsledky, které byly pod odhady.
Výhled na rok 2015 je výrazně za očekáváním trhu.
Navíc nová strategie rozvoje výrazně zredukuje dividendový potenciál firmy.
Jen připomínáme, že Fortuna byla zajímavá právě pro svou dividendovou politiku.
Naopak největší růst zaznamenaly akcie VIG (+3,8 % na 1117 Kč). VIG profituje z pozitivního vyznění blížícího se evropského QE ze strany ECB, které podporuje evropský finanční sektor.
Navíc bude titul v březnu zařazen nově do CECE indexů, což může přilákat nové investory investující právě na základě těchto indexů.
 
Příští týden by měl být relativně poklidný, co se významnějších kurzotvorných informací týče.
Ani makroekonomický kalendář není nijak nabitý.
Z tohoto důvodu očekáváme, že by mohla na trhu zůstat pozitivní nálada.
 
Na domácí scéně bude pokračovat výsledková sezóna.
Ve čtvrtek zveřejní své výsledky Stock Spirits a PLG.
Stock Spirits bude sledováno pro určení dopadu zvýšené konkurence především na polském trhu.
Společnost již dříve varovala před zmíněnými negativními dopady na svoje hospodaření.
 
PLG by mělo zveřejnit opětovně pouze tržby a výtoč, což považujeme za nedostačující informovanost.
Některé investory může tato nedostatečná informovanost zklamat.
Na druhou stranu budou zřejmě přibývat spekulace ohledně stále údajně probíhajících jednání s potenciálním investorem. Dříve se hovořilo především o Enterprise Investors.  
 
Z makroekonomického výhledu na příští týden se v Číně zaměříme na víkendová data o zahraniční bilanci, a středeční data o průmyslové produkci (oček. +7,7 %). V USA se pak zaměříme na čtvrteční maloobchodní tržby (oček. +0,4 po -0,8 % t/t) a páteční index spotřebitelského sentimentu univerzity Michigan (oček. 95,5 po 95,4 bodu). V Německu se zaměříme na čtvrteční data o spotřebitelské inflaci (oček. +0,9 % m/m).
 
 
 
 

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services