ECB spustí kvantitativní uvolňování 9. března a navýší program udržující likviditu řeckých bank

Mario Draghi, guvernér Evropské centrální banky, na dnešní konferenci oznámil detaily spuštění kvantitativního uvolňování, ke kterému dojde 9. března.
QE bude zahrnovat i odkupy dluhopisů se záporným výnosem. ECB také zvýšila program nouzového pomoci Řecku v oblasti likvidity ELA o 500 mil. EUR.

ECB spustí kvantitativní uvolňování 9. března, kdy centrální banky zemí eurozóny začnou ze sekundárního trhu nově nakupovat vládní dluhopisy zemí eurozóny (i ty se záporným výnosem do výše depozitní sazby -0,200 %). Nákupy těchto dluhopisů tak doplní již realizované odkupy cenných papírů krytých dluhopisy a krytých dluhopisů a dohromady dosáhnou očekávaných 60 mld. EUR měsíčně.


ECB uvedla, že vládní dluhopisy zamýšlí nakupovat až do září příštího roku, formulace prohlášení však nevylučuje prodloužení programu nebo naopak dřívější ukončení podle vývoje inflace, která by se podle výhledu ECB měla přiblížit 2% cíli až v roce 2017, kdy očekává inflaci 1,8 %.


QE se bude týkat pouze dluhopisů se zbývající splatností 2 až 30 let, z každé emise max. 25 %.
Dluhopisy budou také muset mít investiční rating, QE tak nebude zahrnovat řecké a kyperské bondy.


ECB dnes také rozšířila program nouzové pomoci Řecku v oblasti likvidity ELA (Emergency Liquidity Assistance) o dalších 500 mil. EUR.


Zdroj: Evropská centrální banka, Bloomberg


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services