Týdenní komentář

Zprávy z finančních trhů, 30. 1. 2015 17:05

Investoři se v posledním lednovém týdnu zaměřili na výsledek řeckých voleb, zasedání Fedu a makroekonomické ukazatele.
Výhra řecké Syrizy přinesla dle očekávání zvýšenou volatilitu na finanční trhy.
Nicméně tento efekt se zdá být spíše limitovaný na samotná řecká aktiva.
Tamní burza za poslední týden odepsala přes 12 %.
Zasedání Fedu přineslo jen drobné změny oproti minulému zasedání a to především ve větší důvěře v oživení tamní ekonomiky.
Směrem ke změně úrokových sazeb se rétorika nezměnila.
Z makrodat se trh zaměřil především na americké HDP za 4Q, které mírně zaostalo za odhady (2,6 % r/r oproti oček. 3 %). Domácí index PX zakončil týden na 956 bodech, což znamenalo pokles o 0,64 % t/t.

Z domácích zpráv jsme sledovali zveřejnění hrubého předepsaného pojistného VIG na nekonsolidované bázi za rok 2014, které dosáhlo 9,4 mld. EUR, což je podobný výsledek jako v předchozím roce a v souladu s našimi odhady.
Bez vlivu měnových kurzů a některých mimořádných efektů byl růst pojistného o 2,6 %.
Vývoj pojistného byl negativně ovlivněn restrukturalizací aktivit v Itálii a Rumunsku, což bylo částečně kompenzováno solidní výkonností na ostatních trzích.
Bez dalších dodatečných informací jsme hodnotili zprávu neutrálně.
Titul zakončil týden na 1050 Kč (-2,42 % t/t).

V průběhu týdne se v médiích objevila spekulace, že Rakousko může přijmout kroky na pomoc dlužníkům v zahraničních měnách v reakci na posílení švýcarského franku.
Takový krok by měl potenciálně negativní vliv na rakouské banky v čele s Erste Group.
Nicméně záhy rakouský ministr financí prohlásil, že neuvažuje o podobných zákonech, jako přijalo Maďarsko či Chorvatsko.
Erste Group zakončila páteční seanci na 537 Kč (-3,66 % t/t).

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byl opětovně Stock Spirits (-4,76 %; 76,0 Kč). Společnost již v předminulém týdnu oznámila, že i pro 4Q14 zřejmě nedosáhne takových výsledků, jak původně plánovala, kvůli pokračujícímu silnému konkurenčnímu tlaku v Polsku.
To je pro tento rok již podruhé co společnost varovala před svými výsledky, což investoři vnímají negativně.
Naopak největší růst zaznamenaly akcie Komerční banky (+3,28 % na 5010 Kč). Na titulu se neobjevila výraznější fundamentální zpráva a vývoj připisujeme technickým faktorům, kdy je na trhu vidět absence dřívějšího zahraničního prodejce.
Navíc se blíží celoroční výsledky, kde by společnost měla oznámit i výši očekáváné solidní dividendy.

Příští týden se pozornost investorů bude nadále zaměřovat na dění v Řecku, které má čas do konce února na nalezení shody se zahraničními věřiteli, jinak mu hrozí omezení přísunu likvidity ze strany ECB.
V zájmu dění budou rovněž makroekonomické ukazatele, kterých je příští týden velké množství.
Výsledková sezóna bude rovněž významným hybatelem nálady na akciových trzích.
Nadále očekáváme zvýšenou volatilitu v reakci na zveřejnění jednotlivých firemních výsledků a makroekonomických ukazatelů. 

Z makroekonomického výhledu na příští týden se v Číně zaměříme na víkendové oficiální PMI průmyslu (oček. 50,2 po 50,1 bodu), v pondělí pak bude zveřejněn stejný údaj podle HSBC (oček. beze změny 49,8 bodu). V USA se zaměříme na pondělní ISM průmyslu (oček. 54,8 po 55,5 bodu), úterní podnikové objednávky (oček. -2,0 po -0,7 % m/m), středeční ISM služeb (oček. 56,5 po 56,2 bodu) a páteční data o měsíční zaměstnanosti (oček. +231 po +252 tis. pracovních míst m/m). Relativní míra nezaměstnanosti by měla zůstat stejná na 5,6 %.
V Německu pak budou ve čtvrtek zveřejněny podnikové objednávky (oček. +1,3 % po -2,4 % m/m) a páteční průmyslová produkce (oček. +0,3 % po -0,1 % m/m).


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services