Týdenní přehled - 19-23. ledna

Zprávy z finančních trhů, 23. 1. 2015 17:12

Čtvrtý lednový týden byl ovlivněn čtvrtečním zasedáním Evropské centrální banky.
ECB naplnila očekávání, představila kvantitativní uvolnění (QE) pro eurozónu, když začne vykupovat na trhu státní dluhopisy.
Evropská centrální banka přislíbila nákupy v objemu 60 mld. EUR měsíčně od března 2015 až do září 2016, s možností program ještě dál prodloužit v případě potřeby.
Velikost QE (min. 1140 mld. EUR) byla pro trh pozitivním překvapením, které neutlumila ani řada technický parametrů spojených s programem QE.

Euro k dolaru postupně propadlo o 5% až na 12leté minimum 1,115 USD/EUR, naopak pozitivně reagovaly evropské akcie a dluhopisy.
Akciové indexy v západní Evropy poskočily o 5-7 % t/t a dostaly se na historická maxima (německý DAX 10700 bodů), nebo alespoň na maxima od léta 2008 (EuroStoxx50 3400 bodů). V USA akciové trhy rostly 2-3% t/t.
Domácí index PX zakončil týden na 962 bodech, což znamenalo růst o 1,4 % t/t.

 

Z hlediska domácích zpráv hlavní událostí byly výsledky Unipetrolu za 4Q, které zahájily výsledkovou sezónu na pražské burze.
Společnost předvedla růst ziskovosti a naplnila očekávání s provozním ziskem  EBITDA na úrovni 1,1 mld. Kč (+349 % r/r) díky zlepšení ve všech segmentech.
Navíc EBITDA byla negativně ovlivněna velkým přeceněním zásob (-1,5 mld. Kč) díky propadu ceny ropy.
Celkově výsledky byly silné, podobě jako za 3Q14.Titul zakončil páteční obchodování na 138 Kč (+5,2 % t/t).

 

V tisku se objevily spekulace, že stát se připravuje na případný bankrot NWR.
Možností by mohlo být rozdělení společnosti na dobrou a špatnou, stát by za symbolickou cenu převzal dobrá aktiva, které by mohl spravovat ČEZ.
Proti tomuto návrhu je společnost NWR.
Akcie zakončila týden na 0,43 Kč (-2,3 % t/t).

 

Komentáře v tisku potvrdily návratu inzerentů na kanály skupiny CME v ČR, tedy především TV Nova, když podle ceníkových cen se reklamní příjmy měly zvýšit téměř o 63 %.
Komentáře zopakovaly, že Nově ublížila cenová strategie z roku 2013, ale v roce 2014 docházelo ke stabilizaci a zlepšení hospodaření společnosti. Ovšem podle našeho názoru hrozí, že ze zlepšení hospodaření nebude profitovat i minoritní akcionář, ale majoritní vlastník (Time Warner) jako významný věřitel zadlužené společnosti. Titul skončil v pátek na 64,6 Kč (+0,5 % t/t).

 

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byl Stock Spirits (-6,6 % t/t; 80 Kč). Společnost oznámila, že i pro 4Q14 neplní své cíle kvůli silnému konkurenčnímu tlaku v Polsku.
To je již podruhé co společnost varovala před svými výsledky.
Naopak největší růst zaznamenaly akcie Unipetrolu (+5,2 % t/t; 138 Kč).

 

Začátek příštího týdne bude ovlivněn víkendovými volbami v Řecku.
Výhra a sestavení vlády levicovou Syrizou (aktuálně vede v průzkumech) může být negativní faktor pro euro a částečně i pro evropská riziková aktiva.
Jedním z předvolebních slibů Syrizy je požadavek na odpuštění dluhu Řecku, což zbytek eurozóny odmítá.
Další významnou událostí bude zasedání Fedu (27-28.1.2015), kde se bude čekat na komentář k  vývoji úrokových sazeb, ale silný dolar a pokles inflace by mohly být argumenty pro odložení tohoto kroku dál do budoucna.
Vedle toho bude pokračovat výsledková sezóna.
Celkově jsme na trh neutrální vzhledem k riziku řeckých voleb, které může vnést do obchodování výraznou volatilitu.

 

Z domácích zpráv v úterý zveřejní hrubého předepsaného pojistného společnost VIG, které by mělo podle našeho názoru být podobné jako předchozí rok (9,4 mld. EUR). Ovšem tentokrát pojišťovna nebude zveřejňovat tradiční předběžný zisk před zdaněním, a tedy ani návrh dividendy.

 

Z makroekonomického výhledu příští týden v USA budou důležitá v úterý data o objednávkách dlouhodobé spotřeby (oček. +0,5 po -0,9 % m/m) a spotřebitelské důvěře (oček. 95 po 92,6 bodech m/m), středeční Fed a páteční HDP za 4Q14 (oček. 3,0 po 5,0 % q/q). V Německu v pondělí bude zveřejněn index Ifo, který by měl ukázat zlepšený sentiment firem. 


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services