V Česku kartou nejraději platí Rusové

Zprávy z finančních trhů, 19. 12. 2014 07:32

Praha, 18. prosince 2014

Návštěvníci z Ruské federace utratili od září 2013 do srpna 2014 kartami Visa v České republice zhruba 7 miliard korun, druzí Němci bezmála 5,5 miliard a třetí Slováci kolem 3,5 miliardy.
První pětici nejaktivnějších držitelů karet Visa uzavírají občané Velké Británie a USA.

Jen za letošní srpen cizinci zaplatili kartou za zboží a služby bezmála čtyři miliardy korun.
V srpnu roku 2013 to bylo zhruba 3,4 miliardy. „Česká republika je dlouhodobě oblíbenou destinací především pro bohatší ruskou klientelu, která je zvyklá využívat karty.
Dá se však očekávat, že ekonomické sankce Evropské unie vůči Rusku, k nimž se připojila i naše země, a zejména pak turbulentní propad hodnoty rublu v uplynulých dnech statistikami pro další rok výrazně zamíchají.
Za pozornost určitě stojí i to, že na sousedním Slovensku jsou nejaktivnější čeští držitelé karet, poté návštěvníci z Velké Británie a Německa.
Rusko je až na devátém místě,“ informuje regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko Marcel Gajdoš.

V Česku se kartou především platí, na Slovensku vybírají peníze

Přes 60 procent cizinců na území České republiky kartou platilo zboží či služby u obchodníků, dalších 32 procent využilo kartu k výběru z bankomatu.
Odlišná situace je na Slovensku, kde vybírá peníze z bankomatu 47 procent cizinců a pouze 39 procent platí kartou u obchodníků.
Statistiky pro oblast e-commerce se také liší.
Zatímco v českých e-shopech nakupuje pouze šest procent cizinců, na Slovensku jsou zahraniční turisté v tomto ohledu aktivnější – platbu kartou v tamních e-shopech využívá 13 procent z nich.

Ze statistik jasně vyplývají rozdíly mezi domácím a slovenským trhem z hlediska používání platební karty. „Česko má oproti svému východnímu sousedovi výrazně rozvinutější síť obchodů a prodejen, kde se dá kartou platit.
Aktuálně je v České republice necelých 90 tisíc provozoven, kde lze zaplatit kartou.
Terminály totiž mají nejen velcí obchodníci, ale rovněž i ti menší.
Známe případy malých živnostníků, kteří si platební terminál zavedli např. v cukrárně.
Slovensko je naopak pružnější ohledně nakupování na internetu.
Zatímco v Čechách nabízí možnost platby kartou pouze 17 procent e-shopů, na Slovensku je to téměř 33 procent,“ dodává regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko Marcel Gajdoš.


Zdroj:    FinExpert.cz
Partners Financial Services