TradeFio – nákup 200 ks akcií Pandora A/S

Zprávy z finančních trhů, 17. 12. 2014 16:00
Akcie Pandora klesly k dolní hraně růstového kanálu a od maxim z minulého týdne jsou níže o více než 10%.
Domníváme se, že tento růstový titul z odvětví spotřebního cyklického zboží doposud nevyčerpal svůj růstový potenciál a současných poklesů tak využíváme k budování počáteční long pozice.

V rámci modelového portfolia TradeFio byla nově otevřena long pozice dánského výrobce šperků Pandora.
Na trhu bylo nakoupeno 200 ks akcií za cenu 20,10 USD.
Akcie společnosti Pandora jsou primárně obchodovány na dánské burze, lze však z titulem obchodovat také v zámoří pomocí ADR se symbolem PNDZY.
Nervozita na akciových trzích a pád ruského rublu poslal akcie společnosti na dánské burze k dolní hraně růstového kanálu a zároveň na přeprodané úrovně.
Více než 10procentního poklesu od hodnot z minulého týdne a technické podpory využíváme k budování prvotní části střednědobé pozice.
Domníváme se, že akcie tohoto dánského výrobce šperků nevyčerpaly svůj potenciál a velký růstový příběh na trhu šperků bude dále pokračovat.
V horizontu příštích 3-6 měsících očekávané zhodnocení nad 15%.



Zdroj: Bloomberg


Dánská firma Pandora, založena roku 1982, navrhuje, vyrábí a prodává ručně vyráběné moderní šperky ze zlata a stříbra.
Vlastní širokou síť obchodů po celém světě, které jsou umístěny nejčastěji na hlavních třídách velkých měst, v obchodních domech, ale také v turistických lokalitách.
Během roku přichází na trh s několika novými kolekcemi šperků zaměřených na roční období či na danou turistickou lokalitu.
Hlavní business firmy tvoří náramky a především přívěsky (dohromady ¾ celkových tržeb), ze kterých si každá zákaznice tvoří svůj originální šperk.
Firma postupně rozšiřuje svoji nabídku například o prsteny, které sice tvořily v posledním čtvrtletí pouze něco přes 10% tržeb, ale meziroční růst zde byl téměř 100%.
Další, doposud nevyužitý, potenciál růstu by mohl být v případě on-line prodejů, na které se chystá Pandora také více zaměřit.
V letošním roce firma uzavřela 10letý kontrakt s Walt Disney týkající se speciální Disney kolekce.
Společnosti se v září podařilo uzavřít také strategickou alianci v Japonsku, kde bude Pandora od roku 2015 rozšiřovat svoji expanzi.


Podobně jako v případě ostatních retailových obchodníků nyní probíhá klíčová vánoční sezóna.
Kromě rostoucí obliby značky, kterou dokazuje růst tržeb napříč všemi regiony a silného sezónního faktoru, hovoří ve prospěch akcionářů další dva aspekty.
Přestože si firma zajišťuje ceny komodit potřebných k výrobě šperků, tedy zlata a stříbra, tak letošní výrazný pokles cen těchto drahých kovů částečně zvyšuje ziskové marže a tím i samotný zisk společnosti. Na výsledky firmy by se měl dále pozitivně projevovat trh v USA, kde Pandora generuje téměř 1/3 tržeb.
Americká ekonomika je z jednotlivých vyspělých trhů v nejlepší kondici a v příštím roce by měla dále solidně růst.
Navíc posilující dolar částečně zlepšuje zisky převedené zpět do domácí měny a v příštím roce, vzhledem k očekávanému růstu sazeb, by tento trend měl dále pokračovat.
Titul spadá do spotřebního cyklického zboží, tudíž za rizika je nutné považovat slabší ekonomický růst a případně chladnější spotřebitelskou poptávku.


 


Historie předchozích operací a základní popis TradeFio naleznete zde.



Fio banka, a.s.


Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services