Růst ekonomiky ve 3Q táhly investice firem a výdaje domácností

Zprávy z finančních trhů, 28. 11. 2014 11:04

HDP – 3Q /14

Česká ekonomika v 3Q vzrostla o 0,4% q/q a meziroční růst nepatrně zrychlil na 2,4% (+2,3 % v 2Q). Statistický úřad jenom drobně upravil předběžné odhady (+0,3 % q/q; 2,3 % r/r) zveřejněné 14. listopadu.

 

Ve struktuře výsledky naplnily očekávání.
Podobně jako v předchozím čtvrtletí, ve 3Q byl celkový růst HDP tažen domácí poptávkou, hlavně investicemi. Naopak příspěvek zahraničního obchodu byl tentokrát nepatrně záporný (příspěvek -0,2 p.b.), když růst vývozu (+6,1%) ve stálých cenách zaostal za vyššími dovozy (+6,9%), které právě odráží oživení domácí poptávky (investice).

 

Již pět kvartálů po sobě pokračuje postupné oživení spotřeby domácnosti (+0,3 % q/q; +1,5 % r/r), která sice na jednu stranu nezrychluje, ale zase meziroční růstu se od loňského léta stabilně drží kolem 1-2 %.
K dalšímu pokračování růstu a i jeho zrychlení prostor dává pokles nezaměstnanosti v kombinaci s utlumenou inflací, která po 2 letech vede k růstu reálných mezd.

Vládní výdaje (+0,3 % r/r) rostly nejpomaleji za poslední 2 roky.

 

U fixních investic pokračoval silný růst (+3,9 % r/r), což spolu s růstem ve 2Q (+4,5%) představuje nejsilnější růst investice od roku 2008.
Fixní investice ve 3Q (+0,3 %q/q) rostly popáté v řadě, což dál dokresluje robustnost oživení investic.
Ve struktuře pokračovala růst firemních investic do strojů (+8 % r/r), budov (+4%), naopak se zastavil růst investic do aut (0%). Pokračující oživení investiční poptávky odpovídá pozitivnímu sentimentu firem v průmyslu.
Růst fixních investic tentokrát doplnilo zvyšování zásob, které zvýšila růst HDP o 0,8 p.b.
Investiční poptávka se tak stala hlavním motorem růstu, protože celkový příspěvek investic (fixní+zásoby) k meziročnímu růst HDP byl 1,8 p.b z celkové růstu 2,4 p.b.

 

Spotřebitelská inflace sice zůstává utlumená (+0,7 % v 3Q), ale inflační tlaky se dál zvyšují u investic (deflátor investic +2,3 % r/r v 3Q), což v kombinaci s nárůstem cen v zahraničním obchodě po loňském oslabení koruny vede k tomu, že celkový cenový deflátor HDP ve 3Q  stejně jako ve 2Q vzrostl o 2,6% a jde o nejvyšší růst za posledních 5 let.

 

Celkově dynamika ekonomiky zůstává solidní, rizikem pro konec roku a začátek příštího roku je ochlazení ekonomické aktivity v západní Evropě včetně Německa.
Za celý letošní rok očekáváme růst 2,3% a podobný výsledek i pro příští rok.

Struktura HDP je pro ČNB spíše neutrální a nepřináší žádný impulz k dosavadní politice, protože centrální banka sleduje pouze spotřebitelskou inflaci, které je zatím stále utlumená.
Devizový trh zásadně nereagoval na výsledky a v ranním obchodování koruna oslabila o 3 haléře na 27,64 CZK/EUR.


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services