Pegas Nonwovens: shrnutí konferenčního hovoru s managementem

Zprávy z finančních trhů, 27. 11. 2014 18:00

Od 17h probíhal konferenční hovor s managementem společnosti Pegas Nonwovens.
Management nejprve znovu okomentoval hospodářské výsledky za 3Q 2014, které překonaly (jak jsme již ráno uvedli v našem komentáři) zejména díky dobrým prodejům jak naše odhady, tak zřejmě i odhady většiny trhu.


Manažeři firmy dále zmínili úspěšnou emisi dluhopisů, která proběhla před dvěma týdny.
Výnos z emise činil 2,5 mld. Kč, což je v přepočtu cca 90 mil. EUR.
Na konferenčním hovoru bylo managementem potvrzeno, že těchto 90 mil. EUR poslouží ke splacení části bankovního dluhu.
Ten ke konci září činil 150,4 mil. EUR.
To indikuje, že struktura dluhu by v následujícím období měla být tvořena z cca 60 % dluhopisy a cca 40 % bankovními úvěry.
Emisi dluhopisů jsme již dříve hodnotili pozitivně, jelikož by se měla v příštím roce projevit úsporou na úrokových nákladech, když Pegas vydal tyto dluhopisy za poměrně příznivých podmínek.
Konkrétně roční fixní úrokový kupón činí 2,85 % a efektivní úroková sazba činí cca 2,95 %, když emisní kurz dluhopisů byl ve výši 99,583 %.
To je níže než sazba z bankovních úvěrů, která by se měla pohybovat kolem 4 %.


Dále byl v rámci diskuze zmíněn vývoj cen polymerů.
Ačkoliv cena ropy od letních měsíců výrazněji propadla, tak ceny polymerů na tuto korekci ještě ve 3Q 2014 nereagovaly (naopak mezikvartálně mírně stouply o 0,5 % na průměrnou cenu cca 1467 EUR/t; jejich cena kulminovala během července). Ceny polymerů začaly klesat až od září.
Mírně pozitivní dopad z poklesu cen vstupních materiálů do provozních nákladů tak lze dle managementu očekávat ve 4Q 2014 s tím, že tento vliv by se mohl dále zintenzivnit v 1Q 2015.


Podle předpokladů došlo ve 3Q 2014 k mezikvartálnímu navýšení CAPEX, a to o 6 mil. EUR na 6,4 mil. EUR, když důvodem tohoto navýšení byl doplatek za egyptskou linku.
V posledním letošním čtvrtletí by však mělo dojít ke snížení investičních výdajů, měly by činit zhruba 2 mil. EUR, když podle dnes upraveného výhledu by CAPEX za celý rok 2014 neměly překročit 10 mil. EUR.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services