Černými dny klientů Uniqa pojišťovny v týdnu bývají pondělí a pátek

Zprávy z finančních trhů, 26. 11. 2014 13:59

Praha, 26. listopadu 2014

Za statistik Uniqa pojišťovny za posledních pět let vyplývá, že kolísají počet a druhy vzniklých škod podle jednotlivých dnů během týdne.
Těmi nejméně šťastnými dny byly pátek a pondělí, zatímco klidné bývají úterky a středy.

Klienti Uniqa zažijí nejvíce bouraček v pátek a v pondělí.
V havarijním pojištění stačí tyto dva dny v týdnu „obstarat“ více než 35 % všech událostí, zatímco přísun nehod v povinném ručení je zhruba pětinový v pátek.
Zloději aut jsou nejvíce při chuti v pondělí (přes 20 % případů), ale také ve čtvrtek a v pátek, zatímco soboty a neděle vynechávají. „Zde je celkem zřejmý trend, že zloději si asi o víkendech svoji kořist užívají a jiná auta nechají na pokoji,“ říká Daniel Červenka, ředitel sekce likvidace škod Uniqa pojišťovny.Pondělí je také dnem nejčetnějších škod na sklech vozidel. Živly řádí na autech kupodivu v posledních letech nejvíce o víkendu (hlavně 2010-2012, kdy víkend přinesl 40-60 % všech škod).

V pojištění domácností a staveb jsou nejčastější škody o víkendu, tedy v sobotu a neděli. Loni měla například neděle čtvrtinový podíl za celý týden, letos dominuje znovu.
Je to hlavně díky vodovodním škodám, protože se zdá, že potrubí praská celkem „spolehlivě“ v neděli, a přitom se jedná o jednu z nejčetnějších příčin vzniku škody z pojištění domácnosti a domků.
Rovněž katastrofické škody s kalamitním výskytem škod nás v předchozích letech přepadly o víkendu (to odpovídá výskytu katastrofických škod u pojištění vozidel). „Je pravdou, že kalamitní živelní události z této dekády se opravdu soustředily na víkendové dny – ať už jde o vichřici Emma, lokální přívalové deště a následné povodně v letech 2009 a 2010 nebo krupobití v Praze v srpnu 2010,“ komentuje tuto skutečnost Červenka. Naopak hasiči mají pohotovost pro klienty Uniqa hlavně v pondělí, na které připadá nejvíce požárů.
Podobně jako u aut jsou „domácí“ lupiči aktivní v pátek, zatímco o víkendu se zřejmě rekreují.

Z regionálního hlediska se neméně škod vyskytovalo ve sledovaném období 2010 až 2014 na Vysočině, v Olomouckém a Zlínském kraji. Nejvíce škod vzniklo v hlavním městě Praze. „To souvisí s hustotou osídlení a počtem pojistných smluv v našem kmeni,“ vysvětluje Červenka.

Zatímco černým dnem v týdnu je pro vznik škod klientů Uniqa pojišťovny v Čechách v tomto roce neděle, v moravské části republiky je to pondělí (shodně více než pětinový podíl na všech škodách během týdne). „Kdyby bylo na nás, přivítali bychom co nejvíce úterků a střed, ty jsou z hlediska vzniku škod nejklidnějšími dny v týdnu,“ uzavírá Daniel Červenka.


Zdroj:    FinExpert.cz
Partners Financial Services