Německo: Pokračuje Ifo v poklesu?

Zprávy z finančních trhů, 24. 11. 2014 09:46

 

Makroekonomické události 24. listopad

 

Německo: Pokračuje Ifo v poklesu?

10.00 SEČ – Německo: Index IFO (11 2014)

Očekávání: 103,0
Předchozí:  103,2

Trhy čekají mírné oslabení indexu, které by znamenalo popření prvních známek stabilizace slábnoucího trendu indexu, respektive růstu ek. aktivity tohoto roku dle jiných předstihových ukazatelů.
Ještě v říjnu ovšem pokračovalo slábnutí předstihových ukazatelů, na čemž se v případě Ifa rovnoměrně podílely poklesy podindexů současné situace a očekávání.
Ty klesly, podobně jako celkový index Ifo, na přibližně dvouleté minimum. Slábnutí se podobně značně projevilo opět v průmyslu, jehož sentiment nyní odpovídá dlouhodobému průměru.
Podobně nízko leží i sentiment velkoobchodu a maloobchodu.
Oslabilo i klima stavebnictví hlavně kvůli snížení očekávání na roční minimum, celkově ale důvěra odvětví zůstává silná.
Klesající trendy odvětví ale popírají služby, jejichž klima zpevňuje od roku 2013 i hodnocením současné situace a očekávání.  
Oslabování podnikatelskou nálady a ek. aktivity se tedy dotklo většiny odvětví německé ekonomiky.
Na vině je letní vyhrocení krize na Ukrajině, spirála obchodních sankcí mezi Západem a Ruskem, deflační hrozby eurozóny a s tím spojená velká nejistota.
Projevilo se to i citelnějším oslabením růstu před několika kvartály ještě decentního růstu HDP Německa a v menší míře i slabého růstu ekonomiky eurozóny.
Vedle toho, že nízký ekonomický růst eurozóny je nerovnovážný (Německo drží celou eurozónu alespoň v malém ekonomickém růstu, jiné velké ekonomiky k růstu příliš nepřispívají), právě zadření prakticky jediného fungujícího motoru eurozóny - Německa - může celou eurozónu přitisknout opět k hospodářské stagnaci.
Data jsou stále nepříznivá pro euro a akcie, dobrá pro dluhopisy.

 

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.
www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Zdroj:    HighSky
Partners Financial Services