Závazek po splatnosti má 8,24 % dospělé populace

Zprávy z finančních trhů, 24. 11. 2014 07:31

Praha, 20. listopadu 2014

Počet obyvatel ČR evidovaných se závazkem po splatnosti v negativním registru Solus se ve třetím čtvrtletí zvýšil ve všech krajích České republiky.
K 30. září 2014 evidovalo sdružení Solus závazky po splatnosti u 8,24 % dospělé populace ČR (oproti 8,07 % k 30. červnu 2014). Fakticky se tak zvýšil počet osob zapsaných v negativním registru sdružení Solus o několik tisíc osob.

„Růst počtu osob se závazky po splatnosti v negativním registru Solus je dán z velké části rozšiřující se členskou základnou sdružení Solus.
Díky tomu mají odpovědné společnosti k dispozici více informací nutných k posouzení toho, zda bude v budoucnosti klient schopen svým závazkům dostát,“ uvádí k aktuálním statistikám Jan Stopka, tajemník sdružení Solus.

Schopnost hradit splatné závazky se významně liší v jednotlivých krajích ČR.
Nejhorší situace je v Ústeckém kraji, kde u členů sdružení Solus dlouhodobě neplní své závazky 15 dospělých obyvatel ze sta.
Desetiprocentní hranici překračuje také Karlovarský kraj, Liberecký kraj a Moravskoslezský kraj.
Nejhorší situaci zaznamenává dlouhodobě sdružení Solus v okrese Most, kde je zapsáno v negativní registru 18 dospělých obyvatel ze sta.

Nejméně potíží se splácením závazků eviduje Solus naopak na Vysočině a ve Zlínském kraji, kde se pohybuje podíl osob s dluhem po splatnosti kolem hranice 5,5 %.

Sdružení Solus dlouhodobě apeluje na občany, aby se chovali odpovědně a zdrželi se další snahy o zadlužování v okamžiku, kdy již nedokáží plnit své aktuální závazky.
Nebezpečné a nevýhodné mohou být zejména nabídky na „poskytnutí půjčky bez ověření v registrech“.

„Registry klientských informací významně omezují riziko, že se klient dostane do dluhové spirály končící exekucí či osobním bankrotem. Pokud již klient není schopen hradit své splatné závazky, měl by důkladně zvážit přijímání jakýchkoli dalších závazků, ať už pocházejí z finančních či jiných služeb,“ uzavírá Jan Stopka.

Sdružení Solus sdružuje aktuálně 47 společností, které se svojí činností snaží omezovat další zadlužování osob, které již své aktuální závazky nejsou schopny splácet.
Další růst počtu osob evidovaných v Registru FO z významné části způsobuje rozšiřování členské základny sdružení Solus v čase.


Zdroj:    FinExpert.cz
Partners Financial Services