Pravidelný týdenní komentář k trhu

Zprávy z finančních trhů, 21. 11. 2014 16:40
Předposlední listopadový týden byl ve znamení zápisu z posledního zasedání FEDu, neočekávaném snížení úrokových sazeb v Číně a makroekonomických datech z průmyslu.
Zápis z posledního zasedání FEDu vyzněl převážně ve smyslu diskuse ohledně rizika nedosažení inflačního cíle a opatrného výhledu na ekonomiku.
Byla rovněž diskutována otázka oslabení ekonomik v Evropě, Číně a Japonsku, ale prozatím centrální bankéři vnímají vliv na US ekonomiku jako malý.
V pátek neočekávaně snížila sazby centrální banka Číny a to i přes předchozí komentáře, že tamní měnová autorita nebude překotně uvolňovat měnovou politiku, aby předešla nechtěným tržním výkyvům. Trhy na danou zprávu reagovaly pozitivně.
Makroekonomická data z průmyslu byla spíše slabší.
Domácí index PX zakončil týden na 980 bodech, což znamenalo růst o 2,2 % t/t.
 
Již na konci předchozího týdne CME oznámilo, že bude refinancovat některé svoje dluhy (splatnost 2017 a příprava na splatnost 2015). Transakce je jako vždy poměrně komplikovaná a zjednodušeně přijde opětovně na pomoc majoritní vlastník Time Warner (TW). Právě pomocí TW bude CME schopno prodloužit splatnost svého dluhu a v některých případech dosáhne i na mírně lepší ohodnocení.
Titul zakončil týden na 58,3 Kč (+10,3 % t/t).
 
VIG v úterý představila čísla za 9M bez výraznějších překvapení. Čistý zisk zaznamenal 51% růst na 328 mil. EUR vs. oček. 323 mil. EUR.
Meziroční růst je připisován mimo jiné absenci loňských mimořádných položek za Rumunsko a Itálii. Titul zakončil páteční seanci na 1069 Kč (-0,1 % t/t).
 
Zajímavý sled informací zveřejnila O2 CR či její majoritní vlastník PPF Arena 2 B.V. (83,15 %). Z vybraných informací bychom připomněli uveřejnění nabídky (neveřejný návrh) pro drobné investory držící akcie k 15.8. na možnost prodeje až 200 ks akcií za cenu 277,15 Kč (cena dřívější povinné nabídky 295,15 Kč mínus vyplacená dividenda 18 Kč). PPF takto může navýšit podíl až o 1%.
Vedle této informace O2 CR zveřejnilo, že společnost schválila případnou finanční pomoc pro svého majoritního akcionáře (až 24,8 mld. Kč). Samozřejmě případnou pomoc musí schválit ještě valná hromada, ale zde překážky neočekáváme.
Danou zprávu jsme hodnotili negativně vzhledem k tomu, že vnímáme potenciální scénář, který by mohl díky poskytnutí pomoci a vlastnímu zvýšení zadlužení O2 omezit potenciál pro výplatu budoucí dividendy.
Titul zakončil týden na 228 Kč (+7,0 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu bylo PLG (-2,5 %; 167 Kč). Na společnosti se neobjevila žádná fundamentální informace.
Investoři mohou spekulovat na potenciální další oznámení vzhledem k Enterprise Investors případně již příští týden, kdy uplyne období, kdy nemohou prodávat největší akcionáři, kteří se k tomu zavázali při vstupu společnosti na burzu.
Naopak největší růst zaznamenaly akcie CME (+10,3 % na 58,3 Kč). Trh přijal pozitivně informace o refinancování některých dluhů společnosti, která tak oddálí své závazky.
Jen připomínáme, že hlavní akcionář (Time Warner) opětovně přispěchal s pomocí a to konkrétně zárukou za dané úvěry.
 
Poslední listopadový týden bude zkrácený pro americké trhy díky čtvrtečnímu svátku Dne díkůvzdání, kdy jsou trhy zavřeny.
V pátek pak bude jen zkrácené obchodování.
Celkově by se mělo jednat opětovně o relativně chudý týden, co se očekávaných událostí týká.
Při absenci rizikových faktorů bychom očekávali pokračování pozitivní nálady.  
 
Z domácích zpráv bude končit výsledková sezóna čtvrtečním Pegas Nonwovens.
Očekáváme 19% růst EBITDA na 10,4 mil. EUR.
Výsledek na čistém zisku bude významně ovlivněn pohybem směnných kurzů a to aktuálně i díky vlivu egyptských operací.
Investory bude zajímat především potvrzení výhledu.
 
V příštím týdnu dojde k ukončení omezení akcionářů Pivovaru Lobkowicz prodávat svoje akcie, ke kterému se zavázali při vstupu na burzu.
Tento termín sledujeme ve spojení se zájmem Enterprise Investors, kde by mohlo dojít potenciálně k dalším oznámením. Samozřejmě proces ohodnocování investiční příležitosti může být zdlouhavý a nemusí vůbec skončit pozitivní informací pro minoritní akcionáře.
 
Z makroekonomického výhledu na příští týden se zaměříme v USA na úterní druhý odhad HDP za 3Q (oček. +3,2 po prvním odhadu +3,5 % q/q) a spotřebitelskou důvěru (oček. 96 po 94,5 bodu), středeční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (oček. -0,6 po -1,1 % m/m) a spotřebitelskou důvěru univerzity Michigan (oček. 90 po 89,4 bodech). V Německu se budou v pondělí zveřejňovat indexy IFO, kde by měla nadále klesat současná situace, ale mělo by dojít k pozitivnímu výsledku na očekávání, ve středu by mělo být zveřejněno zpřesnění HDP za 3Q (oček. beze změny +0,1 q/q).
 

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services