Příspěvek na penzijní spoření– benefit, který se neodmítá

Zprávy z finančních trhů, 21. 11. 2014 06:41

Praha, 19. listopadu 2014

Příspěvek od zaměstnavatele na doplňkové penzijní připojištění nebo penzijní připojištění patří k oblíbeným benefitům českých zaměstnanců, rozhodně se však nevyužívá v plné výši. Podle statistiky Asociace penzijních společností, přispívá zaměstnavatel jen necelé pětině účastníků.
Zaměstnavatelé se zbytečně obávají vysoké administrativní náročnosti, nezájmu u zaměstnanců a dalších předsudků spojených s tímto benefitem.

Průměrný příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění byl k poslednímu zářijovému dni na úrovni 664 korun a na doplňkové penzijní spoření 776 korun.
Příspěvek zaměstnavatele pobíralo více než 972 tisíc účastníků, což je zhruba každý pátý účastník. „Příspěvek zaměstnavatele je velkou motivací nejen pro zaměstnance, ale také pro zaměstnavatele.
Pokud platí zaměstnavatel svému zaměstnanci příspěvek na penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní připojištění, je takový příspěvek až do výše 30 000 korun osvobozen od daně z příjmu.
Stejně tak nemusí zaměstnavatel z příspěvku do 30 000 korun ročně odvádět zdravotní a sociální pojištění,“ sdělila Marcela Suchánková, generální ředitelka ČSOB Penzijní společnosti. Proto je velká škoda, že někteří zaměstnavatelé zatím neobjevili výhody a jednoduchost tohoto benefitu, který může ještě více podpořit motivaci zaměstnanců. „Vyšší příspěvky od zaměstnavatele mohou očekávat zaměstnanci větších firem. Také vidíme trend, že k velkým firmám se k poskytování příspěvku stále častěji přidávají i střední firmy,“ dodává Marcela Suchánková.

Doplňkové penzijní spoření nebo penzijní připojištění je samo o sobě jedním z nejvýhodnějších produktů podporovaným státem. Klient, který si spoří 1 000 korun měsíčně, ročně získá 2 760 korun na státních příspěvcích.
Dalším způsobem, jak získat peníze navíc je daňová úleva.
Ta činí až 1 800 korun ročně, a to v případě, že si celkově na doplňkové penzijní spoření vloží klient alespoň 24 000 korun v období kalendářního roku.
Sečteno podtrženo: 4 560 korun je částka, kterou může každý rok získat klient doplňkového penzijního spoření či penzijního připojištění.

Mezi další oblíbené benefity patří stravenky, podpora vzdělávání, možnost lékařských prohlídek, služební vozidlo i pro soukromé účely nebo využívání různých sportovních a kulturních zařízení. „Mezi nejžádanější benefity mezi našimi zaměstnanci patří na prvním místě penzijní spoření, zájem o tento produkt dlouhodobě roste.
K dalším patří kapitálové životní pojištění, což vypovídá o tom, že naši zaměstnanci myslí především na zajištění svojí budoucnosti,“ říká Jana Volemanová, která se v ČSOB věnuje odměňování a benefitům. „Zaměstnanci na centrále dále oceňují možnost práce z domova, velká poptávka je po zkrácených úvazcích a pro maminky a tatínky na rodičovské dovolené jsme vytvořili speciální Program pro maminky a tatínky, v rámci kterého mohou naši zaměstnanci na rodičovské dovolené pracovat na zkrácený úvazek a neztratí tak kontakt s bankou,“ doplňuje Jana Volemanová.


Zdroj:    FinExpert.cz
Partners Financial Services